Hoe praat je met je kind over het Coronavirus?

23 december 2021

De regering verlengt de coronamaatregelen tot in ieder geval 14 januari. Ook gaan het basisonderwijs en de bso de week voor de kerstvakantie dicht. Dat heeft het kabinet op 14 december aangekondigd. De bso is tijdens de kerstvakantie van de scholen wel geopend. Het basisonderwijs start weer op maandag 10 januari.

‘Het besluit om scholen eerder te sluiten is begrijpelijk met het oog op het terugdringen van besmettingen en de timing van kerst meteen na de laatste schooldag’, zegt Karlijn Stals van het Nederlands Jeugdinstituut.

Voor de ouders en voor de kinderen is het misschien best weer wennen dat de scholen weer dicht gaan. Voor kinderen is het ook verwarrend dat er steeds veranderende situaties zijn. Wel naar school, misschien naar school, niet naar school. Kinderen die wel worden getest, kinderen die niet worden getest. 

 Ken je de wet van de dubbele bescherming? Kinderen beschermen hun ouders door niets te zeggen als ze merken dat hun ouders bang of bezorgd zijn. Ouders doen hetzelfde, omdat ze hun kind niet onnodig bang willen maken. Als ouders doorbreek je dit door vragen te stellen. Zo kom je erachter of je kind bang is.

Wanneer kinderen veel verschillende verhalen horen over het zelfde onderwerp is het belangrijk om er over te praten met ze. Dat helpt hun gedachten wat rust te geven. Hoe doe je dat? Bekijk deze video's:

- Hoe praat je met je kind over het Coronavirus - Nederlands Jeugd instituut

- Hoe praat ik met mijn kind over het Corona-virus - Opgroeien in Vlaardingen

Via deze link vind   je 10 tips. 

Sommige kinderen zijn te jong om het goed te begrijpen. Aan jonge kinderen kan je ook de volgende twee filmpjes laten zien:

Nijntje en het Coronavirus

Coronaverhaaltje voor kleintjes

Voor jou zelf en voor je gezin is het ook fijn om weer even te bedenken hoe je het ook alweer thuis deed met de kinderen thuis en misschien thuis werken. Deze video's kunnen je daar bij helpen:

Hoe zorg ik voor rust in mijn gezin?

Wat kan ik thuis doen samen met mijn kind? deel 1

Wat kan ik thuis doen samen met mijn kind? deel 2

Ook leuk: de vlog van Eli - de thuisschool