De scholen zijn dicht. Het zijn gekke dagen en elke dag zit ineens vol uitdagingen met je kind thuis. Je kind weet altijd precies hoe zijn of haar dag eruitziet. Kinderen houden daarvan: ze weten wat er van hen verwacht wordt en het zorgt voor rust op een dag. Om je kind te helpen in deze tijden met het bieden van structuur kun je een schema maken. In deze video legt Mandy uit hoe je dat kan doen.

Meer informatie

Wil je meer tips voor thuis? Volg Samen Leren op Instagram!
Of volg de Facebookpagina van Opgroeien in Vlaardingen of kijk eens op de website van Komkids.
Klik hier voor de leerzame apps. 

Het bericht

Ondertitelingen in andere talen volgen later, tot die tijd zie hieronder de tekst om te plakken in googletranslate.com.
Subtitles will follow as soon as possible. In the meantime, use the following text to copy and paste in googletranslate.com
Diğer dillerdeki altyazılar daha sonra gelecektir, o zamana kadar aşağıdaki metne yapıştırın googletranslate.com.
Wciaz pracujemy nad napisami w innych jezykach. Ponizszy tekst mozesz przetlumaczyc przez googletranslate.com.
سوف نضيف الترجمه لاحقا وإلى أن يتم ذلك بإمكانكم تسخ النص الموجود أدناه للفلم وترحمته عن طريق الجوجل

Hallo. Ik ben Mandy en ik werk bij Stichting Aanzet. Normaal ga ik naar de gezinnen toe maar dat kan nu helaas niet. Wat ik wel voor jullie kan doen is een video maken. Een video met tips voor álle ouders in Vlaardingen. Het zijn gekke dagen en elke dag zit ineens vol uitdagingen met je kind thuis.
Je kind weet precies hoe zijn of haar dag eruitziet. Van ’s ochtends opstaan, tandenpoetsen, haren kammen, naar school gaan. Tot ’s avonds wanneer hij weer naar bed gaat. Alleen het weekend is anders. Kinderen houden daarvan: ze weten wat er van hen verwacht wordt en het zorgt voor rust op een dag. Om je kind te helpen in deze tijden met het bieden van structuur kun je een schema maken. Voor mijn Samen Leren gezinnen, gebruik ik tekeningen. Op deze manier kunnen ook de kleinste kinderen, die nog niet kunnen lezen, het schema ook begrijpen. Het is belangrijk dat je een schema maakt dat bij jouw gezin past. Want ieder gezin is anders. Ik maak in deze video een voorbeeld en met dit voorbeeld kun je een eigen schema maken.
07.30 uur: Deze tekening is voor het opstaan. Bespreek met je kind wat er dan allemaal moet gebeuren: haren kammen, wassen, aankleden. 
8.30 uur: De volgende is voor het eten. Om kleine kinderen te helpen bij dit schema kun je een knijper doen aan de zijkant. Zo weet hij of zij precies bij welke tekening jullie nu zijn.
9.00 uur: Deze tekening is voor het maken van schoolwerk. Iedere school geeft nu namelijk werk mee wat elke dag weer af moet. Als je kind nog heel erg jong is, is het handig om om half tien een korte pauze in te lassen.
10.00 uur: Om tien uur kan je met je kind even buiten spelen en wat eten. Zolang dit nog mag. Vertel je kind dat het belangrijk is om buiten afstand te houden van andere kindjes, anderhalve meter. Wanneer je weer binnenkomt, is het belangrijk dat je kind zijn handen wast. Leg dit ook aan hem of haar uit. 
11.00 uur: Om elf uur kan je weer doorgaan met het schoolwerk.
12.30 uur: Om half een kan je een boterham eten met je kind. En eventueel nog even naar buiten.
13.00 uur: En om één uur kan je iets leuks doen met papa of mama.
14.00 uur: Om twee uur is het tijd voor een leuke app. Onderaan dit filmpje vind je een link naar een lijst met taalapps en rekenapps.
14.30 uur: Om half drie kan je weer lekker even met je kinderen naar buiten. Let ook weer hier op de regels handen wassen en afstand houden.
15.30 uur: Om half vier kan je met je kind wat eten.
16.00 uur: Om vier uur is het tijd om voor te lezen of zelf iets te lezen.
16.30 uur: Om half vijf kunnen de kinderen op de Ipad of op de tv een filmpje kijken. En dan heb je zelf tijd om te koken. 
17.30 uur: Om half zes kunnen jullie eten.
18.00 uur: Na het eten, rond zes uur, kunnen jullie met zijn allen opruimen.
18.15 uur: Om kwart over zes krijgen de kinderen de tijd om zelf even te spelen.
18.45 uur: Om kwart voor zeven gaan de kinderen douchen en hun pyjama’s aan doen.
19.15 uur: Om kwart over zeven is het tijd om voor te lezen en daarna te gaan slapen.
Je kan het schema per dag aanpassen. In het weekend hebben de kinderen natuurlijk geen huiswerk. Dus dat ziet er iets anders uit. Maak het schema samen met je kind, zodat hij of zij zich ook verantwoordelijk voelt. Ik adviseer ouders altijd om het schema ergens in de woonkamer op te hangen of in de keuken. Daarnaast vind ik het ook belangrijk om je kind te belonen wanneer hij of zij zich aan het schema heeft gehouden. Geef ze daarom een sticker of een andere beloning. Heel veel succes met het maken van een schema en tot snel.