Wat kan je doen als je moeilijk of niet rond komt met je inkomen?

8 oktober 2020

SUN Waterweg geeft ondersteuning 

Afgelopen 15 februari is er een nieuw Noodfonds van start gegaan: Stichting Urgente Noden (SUN Waterweg). 

Deze stichting heeft als doel om steun te geven als mensen niet meer genoeg geld hebben en daardoor in de problemen komen. Deze ondersteuning kan zowel in de vorm van hulp zijn als in de vorm van geld. 

Om hiermee geholpen te worden moet een hulpverlener die bekend is met het gezin een aanvraag doen. Bij deze aanvraag is het belangrijk dat er heel goed wordt omschreven waarom er een financiële noodsituatie is en dat er geen andere mogelijkheden zijn bij andere fondsen. Ook moet worden omschreven hoe de ondersteuning moet gaan bijdragen aan de verbetering van de situatie van de persoon. 

Ook kunnen giften worden gedaan voor de aanschaf van huishoudelijke apparatuur, kleding, een computer of voor medische kosten zoals het kopen van een bril. Ook hierbij geldt dat er geen voorliggende voorziening meer aanwezig is en dat er sprake is van een noodsituatie. 

SUN Waterweg geeft deze ondersteuning aan mensen die in Maassluis, Schiedam of Vlaardingen wonen. 

Aanvragen kunnen ingediend worden via www.sunwaterweg.nl

Voor vragen kan je mailen naar Hilda Dullaart via info@sunwaterweg.nl

 

Is er geen geld voor speelgoed? Het Nationaal Fonds Kinderhulp helpt!

In sommige gezinnen is er niet zoveel geld. Om bijvoorbeeld speelgoed te kunnen kopen voor de kinderen. Zeker nu door de Coronacrisis komt er bij sommige gezinnen minder geld binnen. In deze gezinnen is er soms ook meer stress. Voor kinderen is het dan juist fijn als zij kunnen ontspannen met speelgoed. Dat geeft ze afleiding.

Het Nationaal Fonds Kinderhulp kan deze gezinnen helpen. Je kan bij hen een aanvraag doen voor speelgoed.

Om een aanvraag te kunnen doen heb je een intermediair nodig. Dit is iemand die met jou de aanvraag doet. Om hierbij hulp te vragen kan je bellen naar het Wijkteam op 010-4351022.

Ook het Nibud kan je helpen als je in een moeilijke geldsituatie zit nu. Ze hebben een overzichtelijk stappenplan om je te helpen.

En ze geven een overzicht van alle financiële regelingen.

In hun Geldkrant staat belangrijke informatie voor als je door de Coronacrises in geldnood komt.

 

 

Gratis cursus Taal en Geld - er zijn plekken over!

Goed om gaan met je geld kan best moeilijk zijn als er weinig geld is en als je geen goed voorbeeld hebt gekregen hoe dat moet. 

NlEducatie heeft hiervoor een cursus gemaakt die gratis is. In deze cursus wordt er gepraat over: internetbankieren, huishoudboekje, formulieren, woonlasten, schulden, verzekeringen, belastingen, zakgeld en online vaardigheden.

Ben je hier in geïnteresseerd? Dan kan je je aanmelden via rotterdam@nleducatie.com. Noem daarbij: Cursus praten over geld. Wil je meer weten? Dan kan je bellen naar 010-3033214. 

Cursusduur: 2x 3 uur per week
Locatie: Waalstraat 100, Vlaardingen
Voorwaarden: je bent ouder dan 18, je woont in Vlaardingen, je bent niet inburgeringsplichting

 

 

 

Met de Goed-op-weg-map wordt het makkelijker om hulp te krijgen bij schulden. 

Bij sommige mensen is het moeilijk om uit te komen met geld, wat er voor kan zorgen dat er schulden komen. Dat kan zorgen voor veel stress in het gezin. Soms is het dan ook moeilijk om voor verbetering te zorgen. Het is goed om te weten dat je er dan niet alleen voor staat. Er zijn meerdere organisaties die je dan kunnen helpen. Er zijn een stuk meer gezinnen in deze situatie. Ook al is het moeilijk om er over te praten, het is niet iets waarvoor je je hoeft te schamen. Vaak is het zo dat hoe langer het duurt voordat een gezin om hulp vraagt, hoe hoger de schulden worden. 

Stroomopwaarts is een organisatie waar je hulp kan krijgen voor een schuldhulpproces. De aanvraag die je bij Stroomopwaarts kan doen voor zo'n schulhulpproces is nu makkelijker gemaakt. Dit is de Goed-op-weg-map en deze krijg je wanneer je een aanvraag doet voor een schuldhulptraject. Met makkelijkere taal en meer plaatjes krijg je beter inzicht in wat je moet weten over je inkomsten, uitgaven en schulden. Voor mensen die moeite hebben met lezen is er ook de Formulierenbrigade. Zij kunnen helpen met formulieren invullen en alles organiseren. 

 

 

 

De Schoolspullenpas, hoe werkt dat? 

Vanaf september beginnen de scholen weer. Voor de kinderen en ook voor de ouders fijn! Misschien ben je al bezig met voorbereidingen daarvoor. Soms moeten kinderen dingen voor school hebben. Zoals een etui, een tas of soms ook schriften. Voor sommige gezinnen zijn dat veel kosten, zeker als je meerdere kinderen hebt. 

Bij stichting Leergeld zijn er meerdere dingen waar je financiële ondersteuning voor kan krijgen. Eén van die dingen is een schoolspullenpas. Met deze pas kan je bij een aantal winkels schoolspullen kopen voor je kind. 

Je kan de pas aanvragen tot 31 augustus. Dat doe je via deze website.

Niet iedereen kan een Schoolspullenpas krijgen. Deze pas is speciaal voor mensen die weinig inkomsten hebben. Er zijn een paar dingen waar naar wordt gekeken om te zien of je recht hebt op een Schoolspulenpas. 

Je kan deze schoolspullenpas aanvragen als:
* Je inkomen niet hoger is dan 120-130% v.d. bijstandsnorm of als je kan laten zien dat er hoge schulden zijn.
* Het kind is tussen 4 en 17 jaar oud.

 

 

 

Vraag de Kindpas aan - voor 31 juli!

Voor ouders met een laag inkomen is er de mogelijkheid om een Kindpas aan te vragen. Met deze pas kan je spullen als kleding, schoenen en leesboekjes kopen. Je moet de kindpas aanvragen voor 31 juli. De pas is dan geldig tot 30 november. 

Je kan deze Kindpas aanvragen als:
* Je inkomen niet hoger is dan 120-130% v.d. bijstandsnorm of als je kan laten zien dat er hoge schulden zijn. 
* Het kind is tussen 4 en 17 jaar oud. 

Op de website elkkindoetmee kan je meer informatie vinden en het aanvraagformulier. 

 

 

 

Misschien heb je als gezin recht op hulp als je moeite hebt met rond komen, een overzicht van de mogelijkheden:

Er zijn een aantal manieren om hulp te krijgen als je niet genoeg geld binnen krijgt voor de basis kinderen voor je kind. Je kan hulp krijgen, of je kan bijvoorbeeld geld voor sport krijgen. Ook als je door de Coronacrisis als ondernemer in de problemen bent gekomen kan je uitzoeken waar je recht op hebt. 

Op de website van Samen voor alle kinderen zie je een overzicht van hoe je hulp kunt krijgen. 

Kijk ook eens op de volgende websites:

Crisisfonds voor kwetsbare kinderen

 Kinderhulp voor kinderen in armoede

Jeugdeducatiefonds

Kleine Coronahulp 

Noodregelingen Coronacrises 

 

 

Wat kan je doen als je moeilijk of niet rond komt met je inkomen? 

Voor veel gezinnen is het soms niet makkelijk om rond te kunnen komen van je inkomen. Zeker tijdens en de komende tijd na de Coronacrisis is dit nog moeilijker, of heb je in een keer geldproblemen die je eerst niet had. Dat kan zorgen voor veel stress, invloed hebben op de gezinssituatie en zeker ook op kinderen. 

Gelukkig sta je er niet helemaal alleen voor. Er zijn veel organisaties en initiatieven die je kunnen helpen. Zowel qua advies en meekijken, als met ondersteunende fondsen. 

Het is belangrijk om een goed overzicht krijgen van je financiële situatie. De vrijwilligers van Humanitas Thuisadministratie kunnen daar bij helpen. Ze helpen je dan om:
- inkomsten en uitgaven in balans te brengen
- je administratie te ordenen
- te onderzoeken op welke financiële regelingen je recht hebt en deze aan te vragen.
- als het nodig is afspraken te maken met schuldeisers. 
Humanitas is te bereiken via Yvonne Lopes op 06-35117766

Je kan ook de Geldfit Test doen. Je krijgt dan advies die aansluit op jouw financiële situatie. 

Ook de wijkteams van Vlaardingen kunnen helpen om je financiële situatie op orde te krijgen. Je kan bij hen ook terecht voor algemene financiële vragen. Tijdens de coronacrisis kan je telefonisch contact opnemen via (010) 4731033.  

Als je schulden hebt, of bijna in de schulden komt, moet je niet te lang wachten met hulp zoeken. Ondanks dat dit eng kan zijn of omdat het moeilijk is om toe te geven. De vrijwilligers van SchuldHulpmaatje zijn er om je te helpen. Ze oordelen niet maar komen naast je staan om een oplossing te vinden. 

 

Kinderen opvoeden terwijl je geldzorgen hebt kan heel moeilijk zijn. Sam& voor alle kinderen kan hierbij helpen met tips. Of je kan een aanvraag doen als je geen geld hebt voor dingen die je kind nodig heeft. 

Ook als je geen geld hebt om je kind te laten sporten kan je hulp krijgen. Op de website van het Jeugdfonds Sport en Cultuur kan je hiervoor een aanvraag doen. Hiervoor heb je wel een intermediair nodig. Bespreek dit met de leerkracht van je kind of met het wijkteam (010) 4731033.