Tips voor Ramadan tijdens de Corona crisis!

Het tweede jaar op rij: ramadan in coronatijd. Vorig jaar vertelde moeder Feride (46) en haar kinderen Rusen (22), Hediye (19) en Kerem (12) hoe zij zich altijd verheugen op de ramadan. Het was wel even slikken toen corona een streep zette door de gezamenlijke bijeenkomsten. Wat doen ze dit jaar om er een bijzondere tijd van te maken? 

Ramadan zonder vrienden en familie, dat blijft natuurlijk balen. Hediye vertelt: ‘Tuurlijk baal ik ervan, maar het is wel minder erg dan vorig jaar. Toen was het allemaal nieuw. Nu zijn we het inmiddels wel gewend. Daarnaast hebben we een heleboel ideeën om toch samen te zijn met vrienden en familie. Van vorig jaar hebben we nog een groepsgesprek op WhatsApp met de familie. Dat is altijd gezellig. Dan steunen we elkaar. En spreken we elkaar bijvoorbeeld 10 minuten voor de Iftar.’

Wat kan er wel?
* Bereid met het hele gezin de iftar voor. Iedereen doet wat. Vraag jonge kinderen om een mooie tekening te maken en op te hangen.
* Organiseer een online iftar met familie en vrienden. Zo kun je op afstand toch samen zijn en samen praten.
* Kook voor opa en oma en zet de maaltijd bij de deur neer. Misschien kan een van de kinderen er een mooie tekening of brief bij leggen?
* Vraag na bij de moskee of ze een livestream taraweeh organiseren. Op die manier kun je thuis met je gezin het gebed doen.
*Normaal gesproken ben je tijdens de taraweeh 45 tot 60 minuten in beweging. Als het gebed thuis plaatsvindt, lukt dit misschien niet. Probeer op een andere manier voldoende te bewegen.

 

Het is mogelijk om 1 persoon van buiten het huishouden per dag te ontmoeten. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee. Dit mag natuurlijk ook voor de Iftar. Hierbij moet u wel rekening houden met de avondklok en de basisregels. Dit kan betekenen dat het alleen mogelijk is om de Iftar samen door te brengen met iemand die in de buurt woont.

 

Vaccineren tijdens de Ramadan, hoe zit dat?
Mogen moslims zich tijdens de ramadan overdag laten vaccineren? Is het vaccin halal? En hoe staat de islam eigenlijk tegenover vaccinatie?

Bekijk de video over vaccinatie tijdens Ramadan. 

Je kan ook hier de livestream terug kijken van gemeente Rotterdam en SPIOR en artsen. Tijdens deze livestream zijn vragen beantwoord over Corona en religie. Onder leiding van journalist Rachid Benhammou gaven, artsen, jongerenwerkers, opvoedkundigen én imams informatie over corona en de vaccinaties.