Praten met je kind over de verkiezingen van de Tweede Kamer

Op 17, 18 en 19 maart, maandag, dinsdag en woensdag kan iedereen in Nederland die ouder is dan 18 jaar stemmen voor de Tweede kamer. Dit gebeurt in Nederland elke vier jaar, dus wanneer het weer gebeurd is het best speciaal. En het is ook belangrijk! Het is een mooi recht om te stemmen op de politieke partij waarvan jij denkt dat ze Nederland gaat verbeteren. Of op de persoon waar jij vertrouwen in hebt. 

Omdat de verkiezingen in Nederland een belangrijk onderdeel zijn van het landelijke democratische systeem is het leuk en goed om daar met je kinderen over te praten. Je kind zal vast veel vragen hebben omdat er veel over wordt gesproken. 
Wat betekent stemmen? Hoe doe je dat? Waarom is het belangrijk? 

Als je kind al wat ouders is dan kan je ook samen praten over welke partijen er zijn, en wat hun plannen voor Nederland zijn. Hiervoor kan je ook samen met je kind kijken naar de speciale afleveringen van het Jeugdjournaal over de verkiezingen. Je kan ook samen met je kind een kieswijzer doen. 

Democratie is de vorm waarmee Nederland wordt geregeerd. Het is goed voor je kind om te leren wat dat eigenlijk is, democratie. Hier hebben ze het ook over op school. 
Je kan ook eens vragen stellen die voorkomen in de politiek, maar die ze zelf op school ook meemaken zoals:
- Wat doe je als er iets wordt besloten en je bent het er niet mee eens?
- Wat als een vriendje ergens anders over denkt dan jij, wat doe je dan

Organiseer een thuis debat:

Hebben jullie de verkiezingenvibe helemaal te pakken? Organiseer dan een thuisdebat. Het idee is dat er een stelling wordt gegeven. Bijvoorbeeld: 'Het loon van leraren moet omhoog'. Bij het debat is één persoon of groep vóór de stelling en de andere persoon of groep tégen. Leef je in en verdedig jouw standpunt. Ook als je eigenlijk voor een stelling bent, maar tijdens het debat tegen moet zijn. Dat vraagt soms wat creativiteit en doorzettingsvermogen, maar leuk en uitdagend is het zeker!