Elke dag een Tip voor Thuis!

Over het internet vind je heel veel informatie over hoe je het thuis zo fijn mogelijk kan laten zijn nu. Maar wat is nou de goede informatie? Hoe zorg je er voor dat je thuis de rust bewaard? Hoe zorg je er voor dat je ook nog zelf kan werken? Waar moet je kijken bij vragen over geldzaken? Hoe kan ik voor vermaak en tijdverdrijf voor mijn kinderen zorgen? Je leest het allemaal hier onder!

 

Update 5 februari - Ouders van jonge kinderen gezocht! Corona en het jonge gezin. 

In de huidige tijd krijgen we veel informatie over COVID-19. We horen, zien, lezen veel over de ervaringen van scholieren, studenten, werknemers en ouderen. Waar we weinig over horen zijn de allerkleinsten in onze samenleving: de baby’s, peuters en kleuters. 

Wat maken kinderen van 1 t/m 5 jaar mee van de coronacrisis? En hoe gaan zij en hun ouders om met de veranderingen? 

De Universiteit Utrecht voert een landelijk onderzoek uit om beter zicht te krijgen op de gevolgen van de coronacrisis voor gezinnen met jonge kinderen. Het onderzoek is onderdeel van een grote internationale studie.

Wie kan deelnemen? Vaders en moeders met een kind in de leeftijd van 1 t/m 5 jaar oud (één ouder per gezin). Wilt u meedoen aan het onderzoek "Covid-19 en het jonge gezin"? Vul dan de vragenlijst in via deze link

Meer informatie? 

  

 Update 4 februari - Maandag mogen de kinderen weer naar school of de kinderopvang (0-4 jaar), waar moet je aan denken?

Nog maar een paar nachtjes slapen voor dat de basisscholen weer open gaan. Voor de meeste ouders én kinderen ontzettend fijn! Zorg dat je goed op de hoogte bent van de regels van jouw school.

Er zijn een paar algemene dingen waar je op kan letten:

 

Hoe fiets ik veilig met mijn kind? (1)
Hoe fiets ik veilig met mijn kind? (2) 

 

De BSO blijft voorlopig nog gesloten, maar biedt wel een noodopvang. Voor alle belangrijke informatie over de Kinderopvang vanaf maandag kijk je hier. 

 

 

Update 3 februari - Hoe leer ik mijn kind om op een veilige manier alleen buiten te spelen?

De kinderen mogen gelukkig vanaf volgende week weer naar school en kinderen van 0-4 jaar naar de dagopvang. De Buitenschoolse opvang blijft wel nog dicht. Als de kinderen dan 's middags thuis komen is het fijn als ze nog een tijdje buiten kunnen spelen. Zeker nu het steeds later donker wordt. 

Het is heel goed voor kinderen om alleen buiten te spelen. Dit kan spannend zijn voor de ouders, want je weet dan niet volledig wat er gebeurd. Juist dat een kind zijn/haar gang kan gaan is heel goed voor hun zelfvertrouwen en voor hun lerend vermogen. We hebben een paar video's gemaakt over hoe je je kind kan leren om alleen buiten te spelen:

Hoe kan ik mijn kind voorbereiden op veilig buiten spelen?

Welke afspraken maak ik met mijn kind over buiten spelen? (1)

Welke afspraken maak ik met mijn kind over buiten spelen? (2)

 

 

Update 2 februari - De scholen en kinderopvang gaan volgende week weer open! En wat is er nog meer verteld?

Goed nieuws voor veel kinderen voor ouders! Vanaf 8 februari gaan de scholen en de kinderopvang voor kinderen van 0-4 jaar weer open. De buitenschoolse opvang blijft dicht tot 1 maart. Net als de Middelbare scholen. 

Dat is verteld tijdens de persconferentie vanavond. Wat zijn nog meer belangrijke dingen om te weten? 

- Het aantal besmettingen gaat langzaam naar beneden, maar er komen wel meer besmettingen van de Engelse versie van het corona virus. Daarom blijven veel regels hetzelfde

- Vanaf 10 februari kan je bij winkels online bestellen en dan bij de winkel buiten je bestelling ophalen, binnen een afgesproken tijdsvak. 

- De avondklok bijft in ieder geval tot en met 10 februari en misschien tot en met 2 maart. 

De volgende regels in het plaatje gelden  10 februari tot en met 2 maart

Nederlands | Arabisch | Chinees (traditioneel) | Chinees (vereenvoudigd) | Engels | Farsi | Frans | Papiaments | Pools | Somalisch | Spaans | Tigrinya | Turks

 

 

Update 1 februari - Is er geen geld voor speelgoed? Het Nationaal Fonds Kinderhulp helpt!

In sommige gezinnen is er niet zoveel geld. Om bijvoorbeeld speelgoed te kunnen kopen voor de kinderen. Zeker nu door de Coronacrisis komt er bij sommige gezinnen minder geld binnen. In deze gezinnen is er soms ook meer stress. Voor kinderen is het dan juist fijn als zij kunnen ontspannen met speelgoed. Dat geeft ze afleiding.

Het Nationaal Fonds Kinderhulp kan deze gezinnen helpen. Je kan bij hen een aanvraag doen voor speelgoed.

Om een aanvraag te kunnen doen heb je een intermediair nodig. Dit is iemand die met jou de aanvraag doet. Om hierbij hulp te vragen kan je bellen naar het Wijkteam op 010-4351022.

Ook het Nibud kan je helpen als je in een moeilijke geldsituatie zit nu. Ze hebben een overzichtelijk stappenplan om je te helpen.

En ze geven een overzicht van alle financiële regelingen.

In hun Geldkrant staat belangrijke informatie voor als je door de Coronacrises in geldnood komt.

 

 

Update 29 januari - Hoe bereid je je kinderen voor op dat ze over een week weer naar school of de kinderopvang mogen? 

Vanaf 8 februari mogen kinderen weer naar de kinderopvang en naar school. Ze zijn daar dan al lang niet meer geweest. Waarschijnlijk hebben ze veel zin om weer te gaan. Maar ze moeten misschien ook weer een beetje wennen. Dat is niet erg. De scholen en kinderopvang doen er alles aan om dat zo goed mogelijk te laten verlopen.

Als ouder kan je je kind ook helpen om makkelijk weer te wennen aan school en aan de kinderopvang. 

Voor kinderen die weer naar de kinderopvang gaan hebben we hier een video over gemaakt. 

Het Centrum voor Jeugd en Gezin heeft ook een bericht met tips voor hoe je je kind kan voorbereiden, ook als ze weer naar school gaan. 

Misschien heb je zelf ook nog wel vragen over hoe het straks weer allemaal gaat op de school en op de kinderopvang. Hiervoor kun je het best contact opnemen met de school of kinderopvang. Ook is er een handige lijst met veelgestelde vragen hier te vinden.

 

 

Update 28 januari - Elke dag iets leuks

Hoe hou je het leuk met elkaar? Juist in deze tijd is het goed om leuke dingen met elkaar te doen. Het Nederlands Jeugd instituut deelt veel leuke ideeën daarvoor. De meeste ideeën zijn gratis. 

Family Olympics - Walk the Line - Proefjes doen - Maak je eigen Escape Room

Doe iets aardigs voor een ander - Tussen Kunst en quarantaine - Kinderrestaurant

Kinderopvang KomKids heeft ook voor ouders én voor kinderen hele leuke ideeën! Ga bijvoorbeeld mee op Boekenjacht.

Kijk eens naar de video's over proefjes en bouwprojecten van DOKWRK of het Proefjes voor Thuis kanaal van KomKids. 

 

 

Update 26 januari - Digitale voorlees manieren

Afgelopen dagen hebben we berichten gedeeld over voorlezen. Waarom is voorlezen leuk en goed? Wat maakt voorlezen voor kinderen spannender? 

Misschien ben je ondertussen door de boeken thuis heen met voorlezen. Gelukkig is er een boel online en gratis te vinden!

E-boeken met voorleesstem

20 geanimeerde prentenboeken

Geanimeerde prentenboeken van Bereslim 

 

Ook leuk: KomKids heeft een Voorleeskanaal - luister bijvoorbeeld naar Monica die voorleest uit Dikkie Dik gaat slapen. 

Ook Wijzer Doet heeft een eigen Voorleeskanaal - luister bijvoorbeeld naar Marjolein die voorluist uit De tuin van Nijntje. 

 

 Update 25 januari - Avondklok - Curfew - godzina policyjna - sokağa çıkma yasağı - حظر التجول

Sinds afgelopen zaterdagavond is het niet meer toegestaan om op straat te zijn tussen 21.00 uur 's avonds en 04.30 's ochtends. Dit is een extra maatregel om te voorkomen dat de zorg en daarme Nederland in de problemen komt door de Britse variant van het Coronavirus. 

Je mag wel op straat zijn als je voor iemand anders zorgt die dat niet zelf kan (mantelzorg), als je naar werk gaat of terug naar huis nadat je hebt gewerkt, of als je de hond uitlaat. Je moet dan een verklaring hebben van degene voor wie je zorgt of van je baas van werk. Download hier het formulier voor de verklaring.

Curfew

godzina policyjna

sokağa çıkma yasağı

 حظر التجول

 

Update 22 januari - Ook wethouder Jacky Silos lees graagt voor!

Wethouder Jacky Silos heeft zelf ook kinderen, en die leest ze graag voor! Ze heeft voor ouders een filmpje gemaakt van hoe zij haar zoontje voorleest uit het boek. 

De Nationale Voorleesdagen 2021 zijn woensdag weer gestart. Tot 30 januari is er in het hele land aandacht voor het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen of die net het lezen hebben geleerd. (Voor)lezen is vooral leuk en leerzaam en het is ook nog eens goed voor de woordenschat, spelling en het tekstbegrip van kinderen. Omdat het door corona niet mogelijk is om op school of in de bibliotheek voor te lezen, doen we het dit jaar online. Luister mee met wethouder Jacky Silos die voorleest uit ‘Raad eens hoeveel ik van je hou’.

Ook leuk:

De voorleeshoek: via deze website worden je kinderen voorgelezen wanneer je zelf even geen tijd hebt, of bijvoorbeeld aan het koken bent. 

 

 

 Update 21 januari - Opgroeien met Media, hoe heb je er samen plezier aan?

Kinderen zitten graag voor de tv, kijken filmpjes op YouTube, spelen spelletjes op de iPad of tablet of op jouw of hun eigen telefoon. Hoe kan je zorgen dat je kind goed opgroeit met media?

Op maandagavond 18 januari 2021 organiseerde Opgroeien in Vlaardingen in samenwerking met De Bibliotheek De Plataan een webinar voor ouders over het onderwerp ‘opgroeien met media’.  Heb je het webinar gemist? Bekijk het webinar hier (vanaf minuut 4)

Leuke media om samen met je kind te bekijken, of leuk voor je kind om alleen te zien:

SchoolTv: op deze website vind je een boel leuke filmpjes waar je kinderen ook nog eens wat van kunnen leren. Je kan makkelijk zoeken op verschillende leeftijdcategorieën. Er zijn video's over: spelen met Dino's, waarom is snot groen?, muzieklessen en proefjes om te doen voor kinderen.

Peuterlab Video's: Bij het Peuterlab Thuis kanaal kan je allemaal leuke dingen vinden die je met je peuter kan doen. Leuk voor in het weekend! Bijvoorbeeld: toveren met ijsblokjes, binnen schaatsen en spelen met ijspoppetjes. 

 

 

 Update 20 januari - Primair onderwijs en kinderopvang gesloten tot 7 februari

Vanmiddag vond de persconferentie plaats met nog strengere regels dan eerst. Dit is nodig omdat de komst van de Britse variant van het coronavirus erg gevaarlijk is. Wat zijn de belangrijkste nieuwtjes:

- Er gaat waarschijnlijk een avondklok in vanaf vrijdag. Dat betekent dat je van 20.30 tot 04.30 niet naar buiten mag tenzij je in je eentje de hond moet uitlaten of naar je werk moet. Dan moet je dat bewijzen. 
- Je mag maar 1 persoon op bezoek krijgen en je mag niet bij meer dan 1 gezin op bezoek per dag. 
- De scholen en kinderopvang blijven gesloten tot en met 7 februari. 

Wil je al het belangrijke nieuws van de persconferentie terug zien in makkelijke taal? Kijk dan hier. 

Het is best wel heftig voor veel gezinnen om de kinderen de hele dag thuis te hebben. Probeer eens het volgende:

- Op een paar vaste momenten naar buiten met de kinderen. 

- Lees dit bericht naar beneden door voor veel tips over hoe je het thuis rustig kan houden. Hier vind je veel video's daarover. 

- Wordt het je soms te veel? Verwacht niet teveel van jezelf en van je kinderen. Praat erover. 
Dit kan met de leerkracht van je kind, de gezinsspecialist en nog veel meer mensen. 
Bij het bericht van 12 januari als je naar beneden scrollt kan je zien waar je allemaal nog meer terecht kan. 

- Zoek veel leuke afleiding: Elke week is er een gratis film met gratis bijhorend digitaal boek te vinden. 

 

 Update 19 januari - Voorlezen met de Boekfiets en de Bibliotheek

Aanstaande woensdagochtend 20 januari om 07:05 uur opent Prinses Laurentien de Nationale Voorleesdagen bij het TV programma Zin in Zappelin op NPO 3. De herhaling is om 12.00 uur. Kijk je mee?
Peuters en kleuters worden dit jaar voorgelezen uit het Prentenboek van het Jaar 2021 Coco kan het! Dit is gemaakt door Loes Riphagen. Voorlezen is fijn om samen te doen, het is goed voor de taalontwikkeling en woordenschat én het versterkt de band met je (klein)kind. Doe je mee?

Het boek Coco kan het! gaat over Vogeltje Coco die niet durft te vliegen. Haar moeder probeert haar over te halen, en het lijkt Coco ook best fijn, maar toch durft ze niet. Totdat mama haar een zetje geeft. Prentenboek met krachtige, intens gekleurde illustraties. Vanaf ca. 4 jaar.

Voorleestips van de Bibliotheek

  • Kies een boek met een aansluitend onderwerp.
  • Lees hetzelfde boek een paar keer voor.
  • Maak er een ritueel van.
  • Voorlezen met stemmetjes.
  • Een boek mag best een beetje moeilijk zijn.
  • Voorspel samen het verhaal.
  • Moeilijke woorden zijn goed, leg ze uit.
  • Laat je kind vertellen over het verhaal.

Tip: Kijk het bewegingsversje van de Boekfiets 'Ik kan het' - deze past bij het boek Coco kan het. Er zijn nog veel meer leuke bewegingsversjes die je kan gebruiken bij het voorlezen van boeken. 

Wil je graag beginnen met voorlezen maar vind je dat je er niet zo goed in bent? Weet je niet hoe je het op een manier kan doen die je kinderen leuk vinden? Kijk eens of iemand van de VoorleesExpress je kan helpen. 

Vind hier ook een heleboel video's over waarom voorlezen goed is, wat je kindje leert, en wat kan helpen. 

 

 

 Update 18 januari - Webinar Opgroeien met Media, wat zijn de voordelen?

Vanavond om 20:00 is er een Gratis webinar over Opgroeien met Media. Kinderen zitten graag voor de tv, kijken filmpjes op YouTube, spelen spelletjes op de iPad of tablet of op jouw of hun eigen telefoon. Hoe kan je zorgen dat je kind goed opgroeit met media? 

Jolanda Verbraak en Wouter Kempen zijn beiden mediacoach bij de Bibliotheek de Plataan. Dit webinar gaat over hoe je samen plezier kan hebben met media. Hoe kan je kind er voordeel uit halen? En ook, waar kun je op letten? Heb je een opvoedvraag of een onderwerp waar je graag meer over wilt weten? Vermeld deze alvast bij je aanmelding. Ook tijdens het webinar kun je je vragen stellen. Kimberly van Wijzer Opvang en Onderwijs zal ook aanwezig zijn om vragen te beantwoorden. Als pedagogisch beleidsmedewerker en moeder van jonge kinderen heeft zij ook veel met dit onderwerp te maken. 

Je kan je nog aanmelden! Via deze link kan je vanavond live het webinar volgen en je vragen stellen. Heb je bijvoorbaat al een vraag? Dan kan je die stellen bij je aanmelding. 

 

 

 Update 15 januari - De Nationale Voorleesdagen - online editie 2021

Voorlezen is heerlijk, voor je kind, voor jou en voor jullie band. Je kind leert er veel van én wordt er rustig van. Best fijn om elke dag een voorleesmomentje samen te hebben. Vind je het moeilijk om je kind voor te lezen, of weet je niet in welke taal je moet voorlezen? Kijk eens naar deze video's, of vind de tips van de Nationale Voorleesdagen hier. 

Van 20 tot en met 30 januari zijn het de Nationale Voorleesdagen. Daarvoor hebben ze een prentenboek Top 10 opgesteld. Die vind je hier.

Elk jaar worden er voorleesontbijten georganiseerd. Dit jaar kunnen er helaas geen grote ontbijten plaatsvinden. Tijdens de lockdown gaan de Nationale Voorleesdagen gewoon door. Het belang van voorlezen op school, maar ook door ouders is onveranderd groot. Om te laten weten dat we toch samen voorlezen vragen we iedereen ook thuis om een mooie foto van het voorleesmoment. Plaats deze op social met #Voorlezenmaaktjeleuker en @voorleesdagen. Zo maken we ook dit jaar de Voorleesdagen trending topic! Kijk hier voor de online activiteiten. 

H.K.H. Prinses Laurentien is dit jaar speciaal voor de start van De Nationale Voorleesdagen te zien in het AVROTROS-programma Zin in Zappelin. De aflevering ‘Voorlezen’ is woensdag 20 januari 2021 om 07.05 uur te zien bij AVROTROS op Zappelin op NPO 3. De herhaling is om 12.00 uur. Houd hiervoor een gaatje vrij in het rooster zodat iedereen kan meekijken!

 

 

 Update 14 januari - Aan deze informatie van het Nederlands Jeugdinstituut heb je nu echt wat!

We zullen nog een tijdje in een lockdown zitten waarbij de kinderen nog niet naar school en/of de opvang kunnen. Het Nederlands Jeugdinstituut heeft alle kennis in huis over opvoeden en welke dingen je kan doen om het leven nu makkelijker te maken thuis. Hier zijn hun belangrijkste aandachtspunten:

1. Geef het goede voorbeeld:
Kinderen kijken naar het gedrag van hun ouders, zeker in zo'n onwennige situatie als we nu inzitten. Ze stemmen hun reactie af op jou. Blijf daarom zoveel als dat lukt kalm en geef het goede voorbeeld, dan zal je kind dat kopiëren. Lopen de spanningen op en lukt het niet het goede voorbeeld te geven? 
Kijk dan hier: Spanningen voorkomen én oplossen

2. Niet bij elkaar, wel mét elkaar:
Contact met andere mensen is voor iedereen belangrijk, en zeker ook voor kinderen! Nu dat minder kan is het helpend om het contact op een andere manier te laten plaatsvinden. Dan zitten ze lekkerder in hun vel. Wat kan je doen:
- Videobellen met opa en oma tijdens het avondeten of de lunch
- Schoolwerk online doen samen met vriendjes/vriendinnetjes
- Maak een gekke video van 1 van de dingen die je overdag doet, of zo maar iets leuks zoals een liedje zingen. Stuur dit digitaal naar vrienden of familie. 

3. Praat met elkaar over de situatie en maak afspraken:
Vervelende momenten en momenten dat je kind zich verveelt kan je niet helemaal voorkomen. Samen in gesprek gaan over hoe het met iedereen in het gezin gaat in deze tijd kan erbij helpen om die vervelende momenten beter te begrijpen en accepteren. Beantwoord bijvoorbeeld aan elkaar deze vragen:
- Wat vraagt deze situatie van ons gezin? Hoe moeten we ons aanpassen? (Neem de antwoorden van de kinderen hier in mee!)
- Wat is lastig? Wat zouden we daar aan kunnen doen? (Ieder zijn idee/mening telt!)
- Wat vinden we belangrijk om samen af te spreken? (Wat vind jouw kind belangrijk?)
- Wat zijn de leuke dingen aan veel thuis zijn samen? (Wat zou je meer kunnen doen?) Kijk voor ideeën op de pagina Elke dag iets leuks. 
Bekijk ook eens onze video over praten met je kind over Corona, of deze tips van het Nederlands Jeugdinstituut. 

4. Laat de kinderen meedenken en helpen:
Kinderen vinden het leuk om mee te denken en te helpen. Ze komen vaak met onverwachte oplossingen, en ze leren er veel van. Ze zullen ook beter meewerken aan afspraken en activiteiten wanneer ze er van te voren zelf over hebben mogen meedenken. 

5. Heb realistische verwachtingen: 
Als je met je gezin praat over de situatie, het schoolwerk zo goed mogelijk probeert te doen en rust probeert te houden doe je al heel veel met je gezin. Het is hoe dan ook zwaar. Het is niet erg dat niet altijd alles goed loopt, vergeef je zelf en je kinderen wat makkelijker als het niet zo loopt als je bedacht had. 

6. Zorg voor dagritme en afwissling:
Ritme in de dag maakt je kinderen rustiger. Je kan zorgen voor een indeling; schoolwerkmomenten, beweegmomenten, beeldschermomenten, rustmomenten, speelmomenten. Bekijk de volgende video's over hoe je dit doet:
Hoe zorg ik voor rust in mijn gezin?
Wat kan ik thuis doen samen met mijn kind?

7. Zoek en bied steun: zie hier voor het bericht 'een luisterend oor voor jou als ouder' van 12 januari
8. Benoem wat er goed gaat en vier dit! Bak bijvoorbeeld met elkaar een taart, of koekjes! Zo doet Monik dit met haar gezin. 
9. Zorg goed voor jezelf (en voor elkaar!): Wat heb jij nodig? Meer slaap? Momenten alleen? Een avondje met vrienden? Probeer het te regelen.
10. Vertrouw op de veerkracht van je kinderen: met wat liefdevolle steun van de ouders kunnen kinderen heel veel aan! Maak je niet te veel zorgen :)
Beantwoord de vragen van je kinderen serieus, neem hun zorgen weg en geef het goede voorbeeld. Dan ben je al een heel eind! 

 

 

Update 13 januari - De persconferentie in begrijpelijke taal

Gisteravond vertelde president Mark Rutte dat de lockdown verlengd wordt tot en met 9 februari. De scholen en kinderopvang gaan misschien eerder open. Ze hebben dit besloten omdat het aantal besmettingen sneller moet dalen dan dat nu gebeurd voor de zorg. Er wordt gevraagd om zoveel mogelijk thuis te blijven. Je kan natuurlijk wel wandelingetjes buiten maken en buiten spelen met de kinderen en boodschappen doen. 

Wil je in begrijpelijke taal lezen wat er allemaal is verteld tijdens de persconferentie?
Klik dan hier.
Er wordt uitgelegd dat een avondklok misschien nodig is, en waarom. Verteld over dat we zo min mogelijk mensen moeten ontmoeten. Welke kinderen wel naar school of de opvang mogen en nog veel meer. Goed om even te lezen dus! 

 

 Update 12 januari - Herhaling -  Een luisterend oor voor jou als ouder

Dat de kinderen nu thuis zijn in plaats van op school is gezellig, maar kan ook best wel druk of moeilijk zijn. Als je tegelijk ook thuis moet werken of als er al veel spanning thuis is dan kan het heel zwaar zijn. 

Het kan zijn dat je als ouder af en toe even iemand nodig hebt. Even praten, een luisterend oor of even je spanning/frustratie delen. 

Bij deze organisaties kan je terecht in Vlaardingen

* De ouderconsulenten van Stichting Aanzet kun je bereiken op 010-2322111
* Kijk op de website van Centrum voor Jeugd en Gezin of bel met 088-2010000
* Kijk op de website van de wijkteams in Vlaardingen of bel met 010-4731033

Bij deze landelijke organisaties kan je terecht:

* #Goedverbonden; een luisterend oor van gekwalificeerde professionals. Voor alle gezinsleden die over hun gevoelens of gebeurtenissen willen praten. Bel met 085-8640164

* Groeigids Ouderchat: Ouders met kinderen van 0-4 jaar kunnen hier tercht om vragen te stellen aan jeugdverpleegkundigen. Bereikbaar via deze chat.

* Luisterlijn: als je behoefte hebt aan een luisterend oor of een goed gesprek. 0900-0767 - 24 uur per dag. 

* Mind korrelatie: voor als je meer dan anders last hebt van angst of somberheid, of als je minder hulp krijgt vanwege het corona virus. Bereikbaar via 0900-1450 en deze chat. 

* De oudertelefoon: is er voor iedereen. Opvoeden is een soms moeilijke taak. Het is heel normaal dat het soms als teveel kan aanvoelen. Je kan anoniem contact opnemen via 085-1304658 of via deze chat.

* Wil je praten over opvoeden in: Nederlands, Arabisch Turks, Somalisch, Pools, Berbers, Spaans, Engels, Afghaans? Dit kan via Omnia Jeugdzorg. Je kan bellen met 040-2027129.

* Rode Kruis: een hulplijn voor mensen die vanwege het cornavirus in quarantaine of thuisisolatie zitten. Bereikbaar op 070-4455888

 

Update 11 januari - hoe hou je balans met nieuws, social media, spelletjes en tv?

Je kinderen zijn er dol op: de iPad of tablet, jouw telefoon of hun eigen, de televisie, de computer. Alles met een scherm! 

Hoe ga je hier goed mee om? Hoe zorg je dat ze niet te lang achter een scherm zitten? En hoe zit het dan met wat ze zien op dat scherm? 

Voor jezelf is het soms al moeilijk om een balans te houden: niet teveel op de tablet of telefoon, niet teveel televisie. Ben je zelf digitaal in balans?
Doe hier de zelftest

Op maandagavond 18 januari 2021 organiseert Opgroeien in Vlaardingen in samenwerking met De Bibliotheek De Plataan een webinar voor ouders over het onderwerp ‘opgroeien met media’. Alle ouders kunnen meedoen. Het is gratis. Kijk naar dit filmpje voor meer informatie. Aanmelden kan via deze link. 

De bibliotheek heeft ook een webinar gemaakt voor ouders. Ebru Aydin vertelt hoe je omgaat met al die schermen in huis.

Het centrum voor jeugd en gezin heeft ook veel goede informatie over media en opvoeding: 

Hoe hou je controle op het mediagebruik van je kind?

Hoe gebruiken jullie media samen?

 

 

 Update 8 januari - Alle tijd voor zindelijkheid 

Iedereen brengt nu veel tijd thuis met de kinderen. Voor het zindelijk maken van je kind is dat erg handig. Je kan dan continu aanwezig zijn om je kind te helpen met zindelijk worden. Er is een kleinere kans op vervelende ervaringen zoals plas of poepongelukjes wanneer je naar de winkel of naar school/de opvang gaat. 

Als je kind interesse krijgt voor poepen of plasse nof de wc geeft het signalen om klaar te zijn voor de zindelijkheidstraining. Misschien speelt je kind dat het naar de wc gaat. Als ouder kun je het beste inschatten wanneer je kind er klaar voor is om zindelijk te worden. 

Wat kan ik doen om mijn kind zindelijk te maken? (1)

Wat kan ik doen om mijn kind zindelijk te maken? (2)

Voor meer informatie en tips over het potje en/of de wc kan je hier terecht op de website van Centrum Jeugd en Gezin Vlaardingen. 

 

Update 7 januari - ViBeweegtussendoortjes

Bijna de hele dag binnen, bijna de hele dag op een stoel. Dat vinden wij niet altijd fijn, maar voor kinderen al helemaal een uitdaging! Het helpt ontzettend om een paar keer per dag een kleine beweegpauze te houden. Voor volwassenen en voor kinderen. 

Vlaardingen in Beweging heeft bijna elke dag een leuk filmpje om daarbij te helpen. Per dag hebben ze een ander thema:
#Movement Monday voor (jong)volwassenen
#Teaching Tuesday voor kinderen die geen gymles krijgen nu
#Toddler Thursday voor peuters
#Family Friday voor het hele gezin

Elk thema heeft een eigen afspeellijst op youtube. Het geheel kan je hier vinden.

Veel beweegplezier!

 

Update 6 januari - Tijd voor wat leuke dingen doen samen! 

De eerste twee dagen thuis onderwijs zitten er al weer op. Misschien ging het best makkelijk, misschien is het wel weer heel erg wennen. Misschien is vandaag een goede dag om samen met de kinderen wat leuks te doen als het schoolwerk af is. 
Samen weer even plezier hebben! Hier een paar tips daarvoor:

1. Samen taarten bakken met vrienden of familie: dat kan nu niet zomaar, maar kan wel op een andere manier! Hoe dan? Vind het hier. Het geeft een boel extra pret en afleiding! 

2. Activiteiten vinden per leeftijd? Op de website Thuisdoeners.nl krijg je elke dag tips voor activiteiten. Verschillend per leeftijdscategorie, dus altijd wat te vinden! 

3. Winteryoga voor kinderen met Wijzer! Ook thuis kan je lekker rekken en strectchen met elkaar. Ook voor kleinere kinderen. 
Voor een ontspannen muziekje erbij: klik op deze link.

 

 Update 5 januari - Een luisterend oor voor jou als ouder

Dat de kinderen nu thuis zijn in plaats van op school is gezellig, maar kan ook best wel druk of moeilijk zijn. Als je tegelijk ook thuis moet werken of als er al veel spanning thuis is dan kan het heel zwaar zijn. 

Het kan zijn dat je als ouder af en toe even iemand nodig hebt. Even praten, een luisterend oor of even je spanning/frustratie delen. 

 

Bij deze organisaties kan je terecht in Vlaardingen:

* De ouderconsulenten van Stichting Aanzet kun je bereiken op 010-2322111
* Kijk op de website van Centrum voor Jeugd en Gezin of bel met 088-2010000
* Kijk op de website van de wijkteams in Vlaardingen of bel met 010-4731033

Bij deze landelijke organisaties kan je terecht:

* #Goedverbonden; een luisterend oor van gekwalificeerde professionals. Voor alle gezinsleden die over hun gevoelens of gebeurtenissen willen praten. Bel met 085-8640164

* Groeigids Ouderchat: Ouders met kinderen van 0-4 jaar kunnen hier tercht om vragen te stellen aan jeugdverpleegkundigen. Bereikbaar via deze chat.

* Luisterlijn: als je behoefte hebt aan een luisterend oor of een goed gesprek. 0900-0767 - 24 uur per dag. 

* Mind korrelatie: voor als je meer dan anders last hebt van angst of somberheid, of als je minder hulp krijgt vanwege het corona virus. Bereikbaar via 0900-1450 en deze chat. 

* De oudertelefoon: is er voor iedereen. Opvoeden is een soms moeilijke taak. Het is heel normaal dat het soms als teveel kan aanvoelen. Je kan anoniem contact opnemen via 085-1304658 of via deze chat.

* Wil je praten over opvoeden in: Nederlands, Arabisch Turks, Somalisch, Pools, Berbers, Spaans, Engels, Afghaans? Dit kan via Omnia Jeugdzorg. Je kan bellen met 040-2027129.

* Rode Kruis: een hulplijn voor mensen die vanwege het cornavirus in quarantaine of thuisisolatie zitten. Bereikbaar op 070-4455888

 

 

 Update 4 januari - Hoe krijg ik het thuis zo fijn mogelijk met thuisonderwijs?

De vakantie is over. De kinderen moeten weer thuis onderwijs volgen, en misschien moet je zelf ook weer thuis werken. Dat is best lastig. Misschien heb je nog een idee van hoe je dit deed tijdens de eerste lockdown. 
Van school krijg je veel tips over het helpen van je kind met schoolwerk. Wij hebben ook een paar video's die kunnen helpen met het thuis fijn te houden. 

Hoe zorg ik voor rust in mijn gezin?

Wat kan ik thuis doen samen met mijn kind?

Mijn kind luister niet, wat kan ik doen?

Of kijk hier naar de vlogs van Eli, Martine en Monik hoe zij het tijdens de eerste lockdown aanpakten:

Eli - de Thuisschool

Martine - Thuis les geven

Monik - Een schema voor thuis

 

 

Update 2 januari - Activiteiten voor kinderen in de Kerstvakantie

De kerstvakantie loopt bijna op zijn einde. Vanaf maandag beginnen de online lessen van de kinderen weer. 

Nog een laatste dag dat je kind andere activiteiten kan doen. Ook leuk voor als je kind straks 's middags klaar is met de schoolwerkjes! 

NEMO:
Probeer dit vooral thuis! Het NEMO heeft een leuke challenge bedacht: de #NEMOchallenge. Hierbij moeten kinderen zelf een lavalamp maken, gewoon vanuit huis. Is jouw kind creatief? Volg het handige stappenplan en deel een foto of filmpje van de lavalamp op social media. De #NEMOchallenge loopt nog tot en met 19 januari. 
Doe mee aan de #NEMOChallenge

Thuis Wild spotten:
Wist je dat er in het Nationale Park De Hoge Veluwe zo’n 50 wilde zwijnen, 150 reeën, 180 edelherten en 220 moeflons leven? De kans om deze wilde dieren te zien is het grootst aan het begin en aan het eind van de dag. Gelukkig kun je nu ook online meespeuren via een livestream in het park. Hoe leuk is dat? Ook kun je de collectie van het Kröller-Müller Museum thuis bekijken, het Museonder bordspel downloaden of een virtuele tour door het Jachthuis Sint Hubertus doen.
Spot nu zelf Wild op de Veluwe 

Nationaal Militair Museum
Het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soest heeft iets leuks bedacht voor thuis. Ga online aan de slag met stoere kleurplaten, camouflage-opdrachten óf knutsel een codekraker in elkaar en kraak de berichten van bijvoorbeeld een vriendje, broertje of zusje in geheimtaal. Ook kun je meedoen aan een leuke winactie.
Ga thuis op missie met het NMM

Peuterlab Video's voor Thuis
In het Peuterlab doen peuters samen met hun ouder, opa of oma allerlei leuke en leerzame experimenten en activiteiten rond wisselende thema’s. Doe je mee met de activiteiten voor thuis? Samen spelen, ontdekken en nieuwe woorden oefenen.
Vind hier alle Peuterlab Video's voor Thuis

In elk kind schuilt een Uitvinder!
Vind je kind het leuk om te knutselen en proefjes en experimenten te doen? Er zijn veel leuke video's te vinden om je kind thuis te laten ontdekken. 
DOKWRK
Proefjes voor thuis 

 

 

 Update 31 december - Veilig fietsen met je kind in Vlaardingen, hoe doe je dat?

De meeste mensen zijn morgen tot en met zondag vrij van werk. Veel tijd om thuis met het gezin dingen te doen. Misschien wil je dan op een gegeven moment ook lekker naar buiten, en misschien ook wel op de fiets! 

Als je kinderen hebt die het nog spannend vinden om zelf mee te fietsen, of die nog niet zo goed in het verkeer kunnen opletten is het een mooie tijd om dat te oefenen. Het wordt goed weer en het is nu rustiger op straat. Door te oefenen worden je kinderen zelfstandiger, krijgen ze meer zelfvertrouwen en kunnen ze op een veiligere manier meedoen in het verkeer. 

De Vlaardingse politieagent Goran legt je precies uit hoe je kan oefenen met je kind te fietsen in het verkeer. Hij legt uit hoe je er voor zorgt dat je kind leert om te gaan met wat er om haar/hem heen gebeurt in het verkeer. De video's zijn in Vlaardingen opgenomen, dus je herkent ook de plekken.

Hoe kies ik een veilige kinderfiets?
Wat zijn gevaarlijke plekken in het verkeer in Vlaardingen?
Hoe fiets ik veilig met mijn jonge kind? (1)
Hoe fiets ik veilig met mijn jonge kind? (2)

Als je kind nog niet kan fietsen en met jou op de fiets in een zitje zit is het ook erg leuk om samen tochtjes te maken. 

Zie hier een video van Jacky Silos over waarom zij graag fietstochtjes maakt met haar zoon. 

 

 

 Update 30 december - Wat kan je doen met je kind in Vlaardingen?

De kinderen hebben nog 4 dagen vakantie, en dan begint het thuis onderwijs. Nog genoeg tijd om samen iets leuks te doen, en het liefst natuurlijk in Vlaardingen! Hier zijn een paar tips die je met je kind in Vlaardingen kan doen:

Tip 1: Doe mee met de kerstboominzamelingsactie
Irado en de gemeente Vlaardingen organiseren een inzamelingsactie voor kerstbomen voor de jeugd. Bij inlevering van een kerstboom ontvangen de kinderen € 0,50 en een speciale kanskaart. Uiteraard wordt rekening gehouden met de coronamaatregelen, zodat de kerstbomen veilig ingeleverd kunnen worden. Op www.vlaardingen.nl/kerstbomen vind je de data, inleverlocaties en andere info.

Tip 2: Loop de Bassie en Adriaan route
Vind en bezoek de locaties waar Bassie & Adriaan hun avonturen hebben opgenomen. Loop 3,5 kilometer door Vlaardingen en houd de plattegrond erbij, zodat je niks misloopt.
Deelnemende winkeliers (zie de raamsticker met Bassie & Adriaan) hebben een display staan met de gratis plattegrond. Leuk voor jong en oud! Wanneer maak jij een rondje? Kijk voor meer informatie op stadvolherinneringen.nl

Tip 3: De Kunst Escpae Room van Kade40
Spelletjesavond; Wie weet het meest van kunst en cultuur? Vorm twee teams en strijd tegen elkaar, op afstand!
Om te weten hoe het werkt en voor meer informatie kijk op de website van de Kunst Escape Room. 

 

 

Update 29 december - Gamen met de politie! 

Houdt jouw kind van gamen? En vinden ze de politie ook maar wat interessant? 

Dat kunnen ze nu combineren! Je kind kan mee doen aan de eindejaarscup 2020. Kinderen en jongeren kunnen dan FIFA21 spelen tegen de Politie. 
Kinderen kunnen meedoen op 29 december en 30 december om 18:00
Schrijf je kind in via deze link.

Als jouw kind de winnaar wordt van Vlaardingen dan krijgt hij of zij een prijs. Ze kunnen daarna ook meestrijden om de FIFA-king van Nederland te worden. Op 31 december spelen alle winnaars van alle gemeenten voor de hoofdprijs: een Playstation 5. 

 

 

Update 28 december - Buiten spelen in Vlaardingen 

Het weer is vandaag gelukkig weer beter dan gister. Misschien hebben je kinderen wel zin in om buiten te spelen! 

In Vlaardingen zijn een boel leuke plekken waar kinderen kunnen buitenspelen. Er is zelf een speciale buitenspeelkaart waarop je kan zien waar je allemaal goed buiten kan spelen in Vlaardingen. 
Wethouder Jacky Silos heeft een video gemaakt over gratis buiten spelen met je kind in Vlaardingen.

Buiten spelen is heel gezond en leuk voor kinderen. En ze leren er veel van. In deze video zie je wat ze er allemaal van leren:

Wat leert mijn kind van buiten spelen?

Waarom is buiten spelen goed voor je lijf?

Waarom is buiten spelen goed voor het zelfvertrouwen?

Wil je tips voor wat je allemaal buiten kan doen? Kijk naar de Buitenspeeltips van Vlaardingen in Beweging. 

Tip: Het klauterwoud (Watersportweg) is één grote stoere speeltuin. Hier geen kant en klare speeltoestellen (nou vooruit, ééntje dan), maar allerlei hindernissen en elementen die kinderen uitdagen om zelf een spel te bedenken en te spelen. 

Zie ook deze video's over het Klauterwoud:

Wat kun je in het Klauterwoud doen samen met je kinderen?

Waarom ga ik met mijn kind spelen in het Klauterwoud?

 

 

 Update 24 december 2020 - Ben in Beweging

De kerstdagen komen er aan. Fijn even vrij zijn en misschien met 2 of 3 gasten lekker eten! 

Wie weet vind je het dan juist ook wel fijn om wat beweging te hebben, tussen al het eten door. 

Kijk hier naar alle video's die Vlaardingen in Beweging heeft gemaakt om samen met je kind te kunnen doen, of alleen voor je kind. 

Zijn je kinderen uit beweegt? Of vinden ze kleuren leuker? Ze kunnen ook mee doen aan de winactie van Vlaardingen in Beweging. Via deze link vind je een kleurplaat. Je kinderen kleuren de kleurplaat in en jij mailt een foto naar info@stichtingvib.nl. Wat valt er te winnen: een sportfeestje met 10-12 kinderen, Ben in Beweging en een sportcoach voor op het feestje. 

 

 

Update 22 december 2020 - Het Nederlands Jeugdinstituut helpt je verder!

Het Nederlands Jeugdinstituut heeft heel veel goede informatie voor ouders. Ze hebben bijvoorbeeld veel informatie over Opgroeien en Opvoeden: Normale uitdagingen voor kinderen, jongeren en hun ouders. 

Ook hebben ze informatie over hoe het gezin en de omgeving bepalen wat de impact is van de coronamaatregelen op kinderen.

Maar het leukste is nog wel dat zij elke dag een goede tip delenen hun tips kan je hier vinden! 

 

Update 21 december 2020 - De Afhaalbieb is geopend. 

De afhaalbieb is open! Sinds afgelopen donderdag is het mogelijk om bij de bibliotheek makkelijk online een boekenpakket voor jou en je kinderen te bestellen. Het pakket kan je daarna ophalen bij Vlaardingen Centrum of Vlaardingen Holy.

 Je kan kiezen tussen een verrasspingspaket of om de boeken die jij wilt op te halen. Vervolgens gaan ze aan de slag om zo snel mogelijk, meestal binnen 24 uur, je boeken klaar te leggen. Je krijgt een mail met daarin de bevestiging en een tijdslot waarin je de boeken kan ophalen. Super handig!

Kom je boeken terugbrengen en je hebt geen tijdslot?
Dan kan dit buiten via de inleverbox in Vlaardingen Centrum, Maassluis en Den Hoorn. Niet tijdens openingstijd van de AfhaalBieb in de Bibliotheek inleveren.

In Vlaardingen Holy kan je je materialen inleveren als je je boekenpakket komt ophalen. Heb je geen tijdslot om boeken op te halen dan kan je ook geen materialen inleveren.

Vind hier een heleboel video's over voorlezen met je kind.

 

 Update 20 decemer 2020

De vakantie is begonnen.

Door de lockdown is de kerstvakantie voor velen sober, er zijn minder mogelijkheden voor uitstapjes en familiebezoekjes.

Wijzer (Opvang en Onderwijs) hoopt een bijdrage te kunnen leveren aan het bieden van leuke afleiding aan uw kind(eren) en heeft een Wijzer Staycation Activiteitenboekje gemaakt.
Naast het activiteitenboekje is er ook een Wijzer Staycation Draaiboek met instructies (video’s) en benodigdheden voor de activiteiten.

Wij wensen u ondanks de lockdown fijne feestdagen en het beste voor 2021!
Stay safe!

Wijzer Opvang en Onderwijs

 

Update 15 decemer 2020

Vanaf morgen gaan de scholen dicht en moeten de kinderen weer thuis onderwijs gaan volgen. Dat vraagt best wel wat van de kinderen en van de ouders. Zeker als je zelf ook moet werken. Bij de eerste lockdown hebben we wat video's gemaakt om je te helpen hoe je het best je kind kan ondersteunen nu en het rustiger kan krijgen thuis. 

Hoe praat ik met mijn kind over het Coronavirus?

Nijntje en het Coronavirus

Bij deze organisaties kan je terecht voor vragen of hulp; je bent niet alleen! 

Wat kan ik thuis doen samen met mijn kind? (1)

Wat kan ik thuis doen samen met mijn kind (2)

Hoe zorg ik voor rust in mijn gezin?