Vandaag is het Paarse Vrijdag, wat betekent dat?

Paarse vrijdag vindt dit jaar plaats door heel Nederland, op veel basisscholen en middelbare scholen, HBO opleidingen en universiteiten. Het is een dag dat leerlingen in paarse kleren naar school kunnen gaan. Dit staat symbool voor dat iedereen mag zijn wie die is. Ook als je denkt dat je in een verkeerd lichaam bent geboren en liever een jongen of een meisje wilt zijn. Of wanneer je merkt dat je verliefd kan worden op iemand van hetzelfde geslacht. Alles mag, want het mooiste dat je kan worden is jezelf. Het maakt niet of jongens lang haar willen of meisjes kort haar, iedereen mag nagellak op als ze dat willen. Het gaat erom dat ieder kind zich veilig voelt in de klas zonder gepest te worden. 

Vlaardingen regenboogstad:
In 2019 is Vlaardingen begonnen met het project Regenboogstad. Hiermee willen we er meer aandacht aan geven en voor zorgen dat via kennisdeling, ontmoeting en ondersteuning de LHBTI-gemeenschap zichzelf kan zijn in Vlaardingen. Er voor zorgen dat er acceptatie, emancipatie en veiligheid is voor alle genders en geaardheden. 

Er is ook een boek uitgekomen in Vlaardingen met ervaringen van transgender kinderen en hun ouders. Veel mensen denken dat het een keus is om een transgender persoon te zijn. Dat dit niet het geval is blijkt uit de twintig verhalen van ouders en kinderen in dit boek. De kinderen, in leeftijd variërend van 7 tot 23 jaar, vertellen over ongemakkelijke momenten, grappige gebeurtenissen, de steun die ze krijgen, maar ook over depressieve gevoelens en zelfverwonding. De verhalen worden afgewisseld met luchtige tekeningen die situaties uit het leven van kinderen met genderdysforie verbeelden.
‘Het mooiste dat je kunt worden is jezelf’ is niet alleen een boek vol herkenning, maar ook een must read voor iedereen die ervoor wil zorgen dat transgender mensen zich veilig kunnen voelen in onze samenleving.

Wat betekent LHBTI, genders en geaardheden?
LHBTI staat voor Lesbisch, Homoseksueel, Biseksueel, Transgender en Intersekse personen. Het is een verzamelwoord voor iedereen die op het zelfde geslacht valt, of op zowel mannen als vrouwen, of zelf zich zowel een man als een vrouw voelt. Of je je een man of een vrouw voelt is wat wordt bedoelt met het woord gender. En op welk geslacht je valt is je geaardheid.