Updates Kinderboekenweek 2020: Ontdek werelden van vroeger, in de boeken van nu!

Op woensdag 30 september was de opening van de Kinderboekenweek 2020. Dit werd gedaan met een livestream, een optreden van de kinderboekenweekgeschenk schrijvers en van kinderen voor kinderen. 

Het thema van van de Kinderboekenweek 2020 is En toen?: Boeken brengen geschiedenis tot leven, waardoor de wereld van vroeger tastbaar wordt. Lees spannende verhalen over ridders, verplaats je in de oorlogstijd of kom van alles te weten over de oudheid. Je hebt geen tijdmachine nodig om andere tijden te ontdekken. Verken alle werelden van toen door het lezen van boeken! In de bibliotheken van Vlaardingen kan je een boel boeken vinden in dit thema. Wil je weten waarvoor je allemaal bij de bibliotheek terecht kan? Kijk deze video. 

Waarom zijn boeken en is voorlezen voor kinderen belangrijk en leuk?
Voorlezen aan je kind is heel belangrijk voor de taalontwikkeling. Je kan hier niet vroeg genoeg mee beginnen. Het maakt niet zoveel uit in welke taal je voorleest. Het gaat erom dat je kind steeds meer woorden leert doordat je die vertelt tijdens het voorlezen. In de volgende video's krijg je uitleg over voorlezen:

Waarom is voorlezen belangrijk?
Voorlezen met je baby, hoe doe je dat?
Waarvoor kan ik terecht in de bibliotheek?
Ik wil voorlezen maar ik spreek geen Nederlands. Wat kan ik doen?

Vind je voorlezen moeilijk? Kijk dan eens bij de VoorleesExpress. Zij kunnen je hier goed bij helpen. 

Zodra kinderen leren lezen is het goed voor hen om dit veel te oefenen. Dit zorg ervoor dat ze beter worden in lezen en er steeds meer plezier in krijgen. Het helpt ze met steeds meer woorden kennen en dit is belangrijk voor de rest van hun leven en hun kansen in de toekomst. Ook is het heel erg goed en leuk voor kinderen om door het lezen na te denken over wat ze lezen en hun verbeeldingsvermogen te stimuleren. 

Leuke boeken die worden aangeraden tijdens de Kinderboekenweek zijn:
Het ongelooflijke maar waargebeurde verhaal over de dino's (groep 1 en 2)
De steen en de tijd, een reis van 150.000 jaar geleden tot nu (groep 1 en 2)
Vandaag ben ik ridder (groep 3 en 4)
Vos en Haas en het land van de Nijl (groep 3 en 4)
De zee kwam door de brievenbus (groep 5 en 6)
Professor Kleinbrein - De Romeinen (groep 5 en 6) 

 

NS leest voor:
De NS (Nederlandse Spoorwegen) maakt mede de kinderboekenweek mogelijk. 
Voorleesconducteur John neemt kleine treinlezers mee op reis door de tijd in de leukste voorleesvideo's ooit. Dit doet hij samen met de schrijvers van het Kinderboekenweekgeschenk en het Prentenboek. 
Je vindt alle voorleesvideo's en ideeën voor de leukste kinderboeken om te lezen in de trein op de website.