Het is de week van Lezen en Schrijven - dit moet je weten!

In Nederland zijn er ongeveer 2,5 miljoen mensen die lezen en schrijven moeilijk vinden. In Vlaardingen zijn dat er ongeveer 9500. 
De meeste mensen die lezen, schrijven en soms ook rekenen moeilijk vinden hebben daar elke dag last van. Het is ook moeilijk om over te praten. Tijdens de week van het Lezen en Schrijven is er daarom extra aandacht voor. Dat doet gemeente Vlaardingen samen met Het Taalhuis B van de Bibliotheek, Stichting Aanzet, Vluchtelingenwerk, het Albeda College, NL Educatie en KliK Vrijwillgers Vlaardingen. 

 Zie ook deze video. 

 

Heb je moeite met lezen, schrijven of rekenen? Iedereen kan hulp krijgen, zie hier waar dat kan!

Er zijn verschillende redenen dat sommige mensen moeite hebben met lezen, schrijven of rekenen. Het kan dat je uit een ander land komt, of dat je in je werk dit niet zo nodig hebt en daarom weinig doet. Dat is niks raar, maar kan wel onhandig zijn. Je hebt er elke dag plezier van als je goed bent in de Nederlandse taal. Het is bijvoorbeeld belangrijk voor als je kinderen hebt om goed contact te hebben met de school, om aanvragen te doen of je kinderen te kunnen helpen. Je bent dan ook minder afhankelijk van andere mensen, je voelt je beter en je krijgt meer zelfvertrouwen. 

Er zijn verschillende organisaties in Vlaardingen. Bij elke organisatie kan je je aanmelden of even langsgaan. Tijdens een eerste gesprek wordt gekeken op welk niveau je nu zit, en wat je graag zou willen kunnen. Er wordt dan altijd gekeken naar welke manier van les het beste bij jou past. 

 

 

Voorlezen, waarom is dat nou zo belangrijk? 

Voorlezen aan je kind is heel belangrijk voor de taalontwikkeling. Je kan hier niet vroeg genoeg mee beginnen. Het maakt niet zoveel uit in welke taal je voorleest. Het gaat erom dat je kind steeds meer woorden leert doordat je die vertelt tijdens het voorlezen. In de volgende video's krijg je uitleg over voorlezen:

Waarom is voorlezen belangrijk?
Voorlezen met je baby, hoe doe je dat?
Waarvoor kan ik terecht in de bibliotheek?
Ik wil voorlezen maar ik spreek geen Nederlands. Wat kan ik doen? 

Voor sommige mensen is voorlezen best een gedoe of moeilijk. Dat is heel begrijpelijk. Je hebt weinig tijd of je hebt moeite met (de nederlandse taal) lezen. 
Dan kan je ook kiezen voor een kinderboek zonder tekst. Als je samen bespreekt wat er op de plaatjes staat en alles benoemt dan leert je kind ook veel nieuwe woorden. Ga bijvoorbeeld de kleuren benoemen, tellen, een verhaaltje bedenken of rijmpjes maken. 

Dan is er ook nog de VoorleesExpress. Als gezin kan je je aanmelden bij de VoorleesExpress als je graag hulpt wilt bij het voorlezen van je kind. Je kan dan iemand krijgen die jou daarmee thuis gaat helpen door met je kind te lezen en jou tips te geven. 

 

Kom langs op de Marktkraam!
Op woensdag 9 september presenteren de Vlaardingse organisaties waar de gemeente mee samenwerkt wat ze doen aan lezen en schrijven. Dit is op de weekmarkt op het Veerplein in Vlaardingen. Hier vind je alle informatie over taallessen, maar ook over lezen en voorlezen. Ook als je mensen wil helpen met lezen en schrijven dan kan je je hier aanmelden. 

Leuk voor de kinderen: 
Er zal een VoorleesMarathon plaatsvinden. Van 11.00 tot 15.30 zullen verschillende Vlaardingers voorlezen op het Veerplein.  
De VoorleesMarathon wordt geopend door wethouder Jacky Silos; zij gaat de prijs uitreiken aan de Taalhelden van 2020. 
Daarna leest zij ook een stukje voor. 
Er is ook een clown aanwezig die met woordspellen alle mensen gaat vermaken.