Update Coronavirus regio Rotterdam Rijnmond - Vlaardingen

Update 20 augustus

Afgelopen dinsdag op 18 augustus hebben premier Rutte en minister de Jonge op televisie verteldt over de situatie met Corona en de nieuwe regels. Dit is nodig omdat steeds meer mensen Corona krijgen. De besmettingen gebeuren vooral bij mensen thuis, als er vrienden of familie op bezoek zijn. Daarom zijn er een paar regels bij gekomen:

* Je mag thuis (binnen en in de tuin) maximaal 6 mensen op bezoek hebben. Hierbij moet je 1,5 meter afstand houden, dus je moet er rekening mee houden dat de ruimte groot genoeg is daarvoor. 
* Kinderen tot 13 jaar tellen niet mee in het aantal personen dat je maximaal op bezoek mag hebben. Alle mensen die bij jou thuis wonen tellen ook niet mee. 
* Vraag altijd aan je bezoek of ze geen koorts, verkoudheid of klachten aan de keel hebben. 

- Feestjes voor grotere groepen kan je het beste in een groot genoege zaal geven. 
- Iedereen moet dan een vaste zitplaats hebben, en de bezoekers moeten hun adres en telefoonnummer achterlaten. Dan kunnen ze gebeld worden voor het geval dat er iemand besmet is geraakt en er kans is dat ze ook besmet zijn geraakt. 
- Alle bezoekers krijgen vragen over hun gezondheid; hebben ze koorts, verkoudheid of keelklachten?

Als je op vakantie bent geweest of gaat, controleer dan of de plek waar je naar toe gaat veel besmettingen heeft. 
Als je terug komt uit een gebied met veel besmettingen, of daar naar toe gaat, dan moet je daarna thuis 10 dagen binnen blijven. Dan voorkom je dat je mensen in Nederland kan besmetten. Je kan ook een test laten doen. Onderaan dit bericht lees je hoe je dat moet doen. 

- Kinderen met koorts, verkoudheid of keelklachten mogen niet naar school.
- Als er iemand thuis het Coronavirus heeft mogen de kinderen ook niet naar school. 

 

 

 

In het landelijke nieuws is te zien dat er steeds meer mensen zich laten testen op het coronavirus. Hierdoor is te zien dat er steeds meer mensen het coronavirus ook echt hebben. Ook in de regio Rotterdam-Rijnmond, waar Vlaardingen bij hoort, stijgt het aantal mensen met het coronavirus. 

Op de website van de GGD Rotterdam Rijnmond wordt vaak een update gegeven van hoeveel mensen in de regio en in Vlaardingen het coronavirus hebben. 

Heb je klachten die passen bij het coronavirus (hoesten, koorts, verkoudheid)? Dan is het het beste om thuis te blijven en om je te laten testen. De test is gratis.  Hoe doe je dat?
- Je belt naar het telefoonnummer 0800-1202 of je vult hier het aanvraagformulier in. 
- Kijk welke testlocatie voor jou het handigst is. 

Het is nog steeds zo dat in het openbaar vervoer een mondkapje verplicht is. In sommige delen van Rotterdam is het ook verplicht om een mondkapje op straat op te hebben. Het gaat om winkelgebieden in het centrum van Rotterdam (onder andere de Lijnbaan, Meent, Binnenwegplein en Coolsingel), de markten in Delfshaven, Afrikaanderwijk en de Binnenrotte en de overdekte winkelcentra Alexandrium (met uitzondering van de Woonmall) en Zuidplein.

Om er met zijn allen voor te zorgen dat niet nog meer mensen het coronavirus krijgen is het belangrijk om de basisregels te volgen:
- Als je klachten hebt, blij dan thuis en laat je testen. 
- Hou 1,5 meter afstand van andere mensen. 
- Was je handen vaak en nies of hoest in je elleboog.
- Ga niet naar drukke plekken; werk zoveel mogelijk thuis, ga weg als het ergens druk is of wordt en reis zoveel mogelijk buiten de spits.