Wereldvluchtelingendag - wat doet vluchten met een kind?

Vandaag is het Wereldvluchtelingendag. Wereldwijd zijn er 80 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog, geweld of onderdrukking. Van alle vluchtelingen is 40% kind. Dit heeft een hele grote invloed op kinderen, en veel organisaties houden zich bezig met hoe het gaat met vluchtelingenkinderen. 

Ook in Nederland zijn veel kinderen vluchteling. Bijvoorbeeld uit Syrië. Voor kinderen is het net zo belangrijk als voor volwassenen dat ze hulp krijgen bij alles wat ze hebben meegemaakt. Veel kinderen kunnen dan last hebben van angsten en moeite met slapen. Dat is niet gek na zulke moeilijke ervaringen. Gelukkig zijn er speciale therapieën voor kinderen om hier mee om te leren gaan en minder last te hebben van angsten. 

Onze vlogster Monik en haar gezin hebben moeten vluchten uit Syrië. Zij hebben een nieuw leven opgebouwd in Vlaardingen, met veel succes. Monik heeft in korte tijd goed Nederlands leren spreken en haar kinderen gaan in Vlaardingen naar school. Haar man heeft in Vlaardingen een baan. Ze hebben ook de goede stap gezet om hulp te vragen bij de angsten van Simon. Zie in deze vlog hoe Simon hulp krijgt met zijn angsten en problemen met slapen. De therapie werkt erg goed en het gaat steeds beter met Simon. 

Op deze dag, de Wereldvluchtelingendag, is het goed om even stil te staan bij de levens van vluchtelingen. Wat de invloed wel niet kan zijn op kinderen, en hoe we hen kunnen helpen. Iedereen verdient het om fijn op te groeien en wat hulp te krijgen als dat nodig is!