Dit gebeurt en verandert er in Vlaardingen door het Coronavirus - een Overzicht

In Vlaardingen zijn er veel organisaties die jou en je gezin zo goed mogelijk door deze rare tijd helpen. De Vlaardingse organisaties moeten hun manier van werken door de regels ook veranderen. Hoe kunnen je ze als nog helpen? En waarmee? Wat is de informatie van de Vlaardingse Organisaties die voor jou belangrijk is? Of gewoon hele leuke informatie? Vind hier alle updates over het Vlaardingse. 

 

 

Update 15 juni 13:00 

Versoepeling van regels in de regio Rotterdam Rijnmond. 

In de regio Rotterdam Rijnmond, waar Vlaardingen ook onder valt, worden er regels versoepelt. Er waren een aantal regels om het verspreiden van het Coronavirus tegen te gaan. Nu het coronavirus onder controle is worden deze regels versoepelt. Dit zijn de veranderingen:

--> Je mag weer overnachten op campings, vakantieshuisjes en vakantieparken. 
--> Douche en toiletruimtes op vakantieparken, kampeerterreinen, kampeerveldjes en jachthavens gaan weer open. 
--> De was en doucheruimtes bij sportverenigingen en zwembaden gaan weer open. 

Wat blijft?

--> Is het ergens druk? Ga er niet heen. 
--> Houd 1,5 meter afstand. 
--> Moet je hoesten, niezen of het je koorts? Blijf dan altijd thuis. 

Voor meer informatie, klik hier. 

 

 

Update 13 mei 12:15

De bibliotheken zijn weer open! Wat is belangrijk om te weten?

Vanaf 11 mei zijn de bibliotheken Vlaardingen Centrum en Vlaardingen Holy weer open. De bibliotheek in de Prins Willem Alexanderschool blijft nog gesloten. 

Er zijn wel een aantal regels waar de bibliotheken en de mensen die daar komen zich aan moeten houden:

* Je mag maximaal met 1 ander persoon of kind naar de bibliotheek toe en je moet 1,5 meter afstand houden in de bibliotheek en er buiten. 

* Kinderen onder de 16 jaar mogen alleen komen met iemand die ouder is dan 18 jaar. 

* Er kunnen niet heel veel mensen tegelijk naar binnen. Daarom ontvang je een toegangskaart als je binnenkomt die je weer teruggeeft als je weggaat. 

* Je probeert je bezoek zo kort mogelijk te houden, en je raakt alleen de boeken aan die je ook mee naar huis wilt nemen. 

* Volg altijd de aanwijzingen op van de mensen die bij de bibliotheek werken. 

* De algemene regels van het RIVM: kom niet als je verkhoudheidsklachten, hoestklachten of koorts hebt. Als iemand in het gezin koorts/benauwdheidsklachten heeft dan mag je ook niet komen. Schudt geen handen. Betaal alleen via PIN

* Alle spullen die worden teruggebracht naar de bibliotheek worden de eerste 72 uur door niemand aangeraakt. 

* De toiletten, koffie, zitplekken, leestafels, kopieermachines en internetplekken zijn gesloten. 

Ondanks deze regels is het heel fijn om weer boekjes te kunnen gaan halen. Voorlezen vinden kinderen heel fijn en is het heel goed voor hun taalontwikkeling. En voor de band met je kind. Waarom dat zo is leggen we in deze video's uit: 

Let op: Deze video's zijn gemaakt voor de Coronatijd. Daardoor zijn er mensen te dicht bij elkaar in de video's. Hou de regels die hier boven staan aan als je naar de bibliotheek gaat. 

Ik wil voorlezen maar spreek geen Nederlands. Wat kan ik doen? 

Waarom is voorlezen belangrijk?

Voorlezen met je baby, hoe doe je dat? 

 

 

Update 11 mei 10:30

Nieuwe videoboodschap voor kinderen van onze burgemeester Bas Eenhoorn!

De kinderen mogen vanaf vandaag, of vanaf morgen, weer naar school en naar de kinderopvang. Daar zijn de meesten super blij mee! 

De burgemeester van Vlaardingen is ook super blij voor de kinderen. Hij heeft speciaal daarom een tweede videoboodschap voor alle kinderen ingesproken. 

Hij verteld dat hij snapt hoe gek het was de laatste tijd. Hij vraagt ze om wel nog een beetje voorzichtig te zijn en afstand te houden van de leerkrachten. Hij wenst vooral ook alle kinderen heel veel plezier en succes weer op school. En om goed voor hun ouders te zorgen als ze thuis zijn!

Bekijk hier de video.

 

 

Update 8 mei 13:30

Wat zijn de algemene regels die gelden voor alle scholen en kinderopvang in de regio? 

Vanaf maandag 11 mei gaan de kinderen weer (gedeeltelijk) naar school en de kinderopvang. Hierover geven alle scholen en kinderopvang zelf informatie aan ouders.

Er zijn een aantal afspraken en regels voor onderwijs en opvang gemaakt door de schoolbesturen en kinderopvangorganisaties in Gemeente Schiedam, Gemeente Vlaardingen en Gemeente Maassluis. Deze afspraken gelden voor alle scholen en kinderopvanglocaties. De afspraken in het kort:

1. Tussen iedereen die op de school of de kinderopvang werkt moet 1,5 meter afstand gehouden worden. 

2. Ouders mogen niet naar binnen in de school of kinderopvang. Tenzij er nood is. 

3. Haal en breng momenten zijn kort. 

4. Kinderen mogen door maar 1 ouder worden gebracht. Of ze komen zelf naar school. 

5. Ouders kunnen een leerkracht of pedagogisch medewerker persoonlijk spreken op de manier die vanuit de school of kinderopvang wordt verteld. 

6. Op alle locaties moet je je aan de hygiënemaatregelen van het RIVM houden. 

7. Alle locaties volgen het testbeleid van het RIVM voor medewerks en voor kinderen van 0-12 jaar. 

 

 

 Update 7 mei 20:00

ترجمة الأخبار المحلية - tłumaczenie lokalnych wiadomości- translation local news -tercüme edilen belediye haberleri

tłumaczenie aktualności gminy

أخبار بلدية الترجمة

translation municipality news 

tercüme edilen belediye haberleri

 

 

 Update 29 april 17:30

De basisscholen en kinderopvang gaan op 11 meer open. Wat zijn algemene dingen om te onthouden? 

Vanaf 11 mei kunnen kinderen die op de basisschool zitten weer gedeeltelijk naar school. De hele dagopvang, de peuteropvang, en de buitenschoolse opvang gaan op 11 mei weer volledig open. Hier geven alle scholen zelf informatie over aan de ouders van de kinderen. Er zijn ook een aantal algemene regels die in de Regio (Maassluis, Schiedam, Vlaardingen) afgesproken zijn, en een paar regels die moeten van de Rijksoverheid. 

In Groot Vlaardingen wordt vandaag de volgende informatie hierover verspreidt:

Basisscholen en kinderopvang weer open vanaf 11 mei (Groot Vlaardingen 29 april)

Vorige week heeft het kabinet aangekondigd dat basisscholen inclusief het speciaal (basis)onderwijs en de kinderopvang op 11 mei op een aangepaste manier weer hun deuren kunnen openen. Het is aan scholen zelf om de praktische uitwerking hiervan op te pakken. Ook in Vlaardingen zijn de scholen en de kinderopvangorganisaties meteen nadat premier Rutte dit in een persconferentie bekend had gemaakt, aan de slag gegaan. Basisscholen en kinderopvangorganisaties hebben ouders inmiddels geïnformeerd dat zij hun deuren na de meivakantie openen.

De komende weken wordt helder wat dit betekent voor de kinderen én hun ouders. Wat voor alle scholen geldt is dat kinderen twee dagen per week naar school gaan. De noodopvang voor kinderen van ouders met een vitaal beroep blijft gewoon doorgaan.

Voor de één is het een welkome boodschap, voor de ander overheerst de bezorgdheid over de eigen gezondheid en die van naasten. Wethouder Jacky Silos van Onderwijs: “Scholen en kinderopvang spannen zich tot het uiterste in om ervoor te zorgen dat de lessen weer op een veilige manier kunnen opstarten. Veilig voor zowel docenten als de kinderen én hun ouders.” Scholen in het voortgezet onderwijs kunnen voorbereidingen treffen zodat leerlingen in het voortgezet onderwijs vanaf dinsdag 2 juni weer (deels) naar school kunnen.

 

De regels die vanuit de Rijksoverheid goed zijn om te onthouden zijn:

 

 

Update 28 april 17:00

Kinderen en jeugd mogen weer (onder toezicht) gaan sporten! Wat komt daar bij kijken?

Vanaf morgen, dat is 29 april, mogen kinderen en jongeren weer samen gaan sporten. Het RIVM, die onderzoek heeft gedaan naar het Coronavirus en kinderen en jongeren, heeft uitgelegd dat dat veilig is om te doen. 

Heel fijn, want nu kunnen de kinderen hun energie weer kwijt, sportvriendjes zien, en het is belangrijk voor hun gezondheid en concentratievermogen. Niet alle sportvereningen in Vlaardingen gaan weer open. Bel van te voren naar de sportverening om te vragen of ze open zijn. 

Dit zijn de nieuwe regels voor kinderen en jongeren en sport:

Als de kinderen en jongeren weer mogen sporten dan zijn er wel een aantal dingen waar de volwassenen aan moeten denken:

Als we ons allemaal aan de regels houden, dan kunnen we er voor zorgen dat de kinderen en jongeren weer kunnen sporten én dat het veilig blijft voor iedereen! Vergeet niet:

 

 

Update 23 april 10:15 

KomKids is heel blij dat de kinderopvang weer open mag; directeur en hoofd pedagogisch centrum vertellen. 

KomKids, kinderopvang in Schiedam en in Vlaardingen, is heel blij dat de kinderopvang weer open mag. Ze vertellen over welke dingen KomKids de afgelopen weken heeft gedaan om contact te houden met de kinderen. Ze vertellen ook wat de dingen zijn waar ze nu over na moeten denken om de kinderopvanglocatis op een veilige manier weer open te laten gaan. Daar zijn ze komende tijd heel druk mee. Ze gaan er voor zorgen dat iedereen weer op een veilige manier naar de kinderopvang kan.

Bekijk hier de video

 

 

 Update 16 april 17:30 

Het Peuterlab en Samen Leren van Stichting Aanzet

Normaal gesproken kan je naar het Peuterlab toe, of komt er iemand van Samen Leren bij jou thuis. Omdat dat nu even niet kan zijn er video's voor jou gemaakt. Zo kan je toch zien wat je thuis met je kind kan doen, of hoe Samen Leren nu in zijn werk gaat. De peuterconsulente Bagar Canli legt uit wat voor werk een peuterconsulente doet en hoe dat nu gaat in de Coronatijd. Ook de directrice van Stiching Aanzet heeft een video gemaakt voor ouders. 

Peuterlab - We bouwen een hut

Peuterlab - We bouwen een brug

Begeleider Mandy Samen Leren - Aanzet online

Peuterconsulente Bagar Canli

Videoboodschap directrice Marry Broek 

 

Update 15 april 18:30

Is het moeilijk thuis met de kinderen? Zit je er soms even doorheen? Je bent niet alleen!

Je zit nu al best wel een tijdje dagen achter elkaar met je gezin thuis. Uitjes en bezoekjes zitten er even niet in. Je hebt weinig tijd voor jezelf. 

Het veel samen thuis zijn kan mooie momenten opleveren. Het kan soms ook heel erg moeilijk zijn. Dit hebben alle ouders en is niet gek. 

Je staat er niet alleen voor! Weet dat er meerdere dingen zijn die je kan doen, of manieren om om hulp te vragen als het even niet meer gaat.

De professionals in Vlaardingen staan voor je klaar om even een luisterend oor te geven, je vragen te beantwoorden of om met je mee te denken over een oplossing. 

Bij KomKids kan je van 10:00 tot 14:00 terecht voor een telefonisch spreekuur voor vragen over opvoeden. Je kan ze dan bellen op 010-4493208. 

Kijk ook op de website van het CJG hoe zij jou kunnen helpen als het thuis even niet meezit. Of naar hun uitleg wat je kan doen om het thuis gezellig te houden.

De directeur van stichting Aanzet heeft ook een videoboodschap ingesproken.

Er is een duidelijke video en een duidelijke brief met alle informatie die je moet hebben als je even hulp nodig hebt, of een luisterend oor, en je in Vlaardingen woont. Je bent niet alleen!!

Bekijk hier de video

 

Update 8 april 17:00

Een videoboodschap van de schoolbesturen; je bent niet alleen! 

In Vlaardingen vallen de meeste scholen en IKC's onder koepels; UN1EK, Wijzer en SIKO. Die hebben allemaal een voorzitter. De voorzitters zetten zich in om de schooldirecteuren zo goed mogelijk bij te staan en alles te organiseren. De voorzitters zijn heel trots op alle scholen, leerkrachten én op alle ouders en kinderen. 

Zij hebben een videobericht voor alle ouders gemaakt. 

Ze wensen iedereen, ook namens al hun collega's, heel veel sterkte nog toe de komende weken. 

Alleen samen kunnen we er voor zorgen dat het goed komt!

 

 Update 14 april 14:30

Zwangerschap en bevallen, dit verandert er door het Coronavirus:

Wanneer je zwanger bent heb je misschien vragen over of er nu dingen anders zijn door het Coronavirus? En loop jij, of de baby in je buik, nu meer gevaar voor de gezondheid? Hoe moet dat straks met het bevallen? 

Allemaal hele begrijpelijke vragen. Het is ook goed om over dit soort dingen na te denken, en vooral om dan de juiste informatie te lezen of bij de juiste mensen informatie te vragen. 

Op deze pagina van Pharos vind je duidelijke uitleg over wat er nu anders gaat bij; de bevalling, de gezondheid van de baby, controles, het ziekenhuis, kraamzorg en verloskundigen. 

Ook de verloskundigenpraktijken in Vlaardingen hebben maatregelen door het virus. Wanneer je vragen hebt kan je hen ook altijd bellen. 

Maatregelen de Luiermand

Maatregelen LIV Verloskundigen

Ook Centrum Jeugd en Gezin heeft een aangepaste manier van werken. De contactmomenten met jonge baby's en zwangeren gaan wel door maar er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Kijk op hun website om te zien waar je rekening mee moet houden. 

 

 Update 6 april 14:00

Je bent niet alleen! Namens alle organisaties; dit kun je doen. Beluister het hier!

Alle onderwijs en kinderopvangorganisaties, alle opvoedkundige ondersteuningsorganisates en zorgorganisaties in Vlaardingen zijn er voor je.

Zij hebben samen met ons een brief opgesteld voor alle ouders. Wat kan je doen als je een luisterend oor nodig hebt, tips, of hulp? In deze brief kan je alle informatie terug vinden. 

We hebben de brief ook ingesproken in een video, zodat je kan luisteren in plaats van lezen. 

 Vind hier nogmaals de brief zelf.

 

 

Update 4 april 19:30

Regels Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond, wat is goed om te weten?

Alle veiligheidsregio's in Nederland hebben een noodverordening vastgesteld. Dit is een lijst afspraken die worden gemaakt zodat de gemeentes in actie kunnen komen wanneer mensen zich niet aan de landelijke maatregelen houden.

Zo heeft ook de veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond een noodverordening gemaakt, hier valt Vlaardingen ook onder. Specifiek voor de regio Rotterdam Rijnmond, en dus ook voor Vlaardingen is het goed om te weten dat:

  • Campings zijn gesloten. Ook als je ergens een vaste standplek of een vakantiehuisje hebt mag je hier geen gebruik van maken. 
  • Gedeelde toilet, was- en douchevoorzieningen bij (vakantie)parken, kampeerterreinen, jachthavens, natuurgebieden en op het strand zijn gesloten.
  • Skateparken en voetbalkooien zijn gesloten.

Met het lekkere weer op komst is het soms extra moeilijk om niet naar natuurgebieden, het strand of andere fijne plekken buiten te gaan. De burgemeester van Vlaardingen heeft een videoboodschap aan iedereen over naar buiten gaan. 

 

 

Update 3 april 17:00

Je staat er niet alleen voor! Lees deze brief van organisaties in Vlaardingen aan jou.

Niks dan complimenten en alle lof. Voor de leerkrachten en pedagogisch medewerkes, en aan alle ouders. Daar begint de brief van Vlaardingse organisaties aan ouders mee. Het gaat om alle organisaties voor onderwijs, opvang, ontwikkeling- en opvoedingsondersteuning, zorg, welzijn en gezondheid voor kinderen in Vlaardingen. 

Ze staan je bij met een luisterend oor, advies, bedenken praktische oplossingen en/of schakelen hulp voor je in. Je bent niet alleen! 

Lees hun brief om te zien hoe en wat je kan doen. 

 

 

 Update 2 april 17:30

Wethouder Jacky Silos spreekt alle ouders in Vlaardingen toe - zie het hier!

Jacky Silos, wethouder zorg, jeugd en onderwijs in Vlaardingen, heeft een videoboodschap voor alle ouders.

Als moeder begrijpt ze hoe zwaar het af en toe kan zijn, en ze wil benadrukken dat het allemaal niet perfect hoeft te gaan.

Zie hier de videoboodschap van Jacky voor alle ouders.

 

 

Update 31 maart 17:00

De scholen missen jullie, en jullie hun. Een collage van lieve foto's:

Zo lang zonder je fijne juf of meester, dat is voor de kinderen toch wel wennen. En ook de juffen en meesters moeten er aan wennen. 

Gelukkig zijn jullie allemaal heel creatief in het laten zien hoe je elkaar mist, en hoe jullie aan elkaar denken. Hier is een mooie collage van de prachtige acties van iedereen:

 

 

Er zijn ook heel veel mooie videoboodschappen van de juffen en meesters voor jullie. Die vinden jullie op de facebookpagina's:

Facebook Wijzer in Opvang en Onderwijs

Facebook UN1EK in Onderwijs en Opvang

 

 

Update 25 maart 19:00

Wat zijn de Corona maatregelen in Vlaardingen?

Vandaag stond in het Groot Vlaardingen een groot overzicht met alle Corona maatregelen in Vlaardingen. Belangrijk om te weten wanneer je hulp nodig hebt van de wijkteams bijvoorbeeld. Ook staat in het overzicht het actuele nieuws in Vlaardingen over Corona, en kan je vinden hoe je andere mensen kan helpen.

Corona Nieuws Overzicht voor Vlaardingen

 

 

Update 25 maart 11:00

Zie hier het overzicht van Vraag en Antwoord van de Vlaardingse organisaties voor jou en je kind.

Onze partners; CJG, SIKO, UN1EK, Wijzer, Komkids, de Bibliotheek en Stichting Aanzet doen er alles aan om jou en je kinderen zo goed mogelijk te voorzien van informatie, ondersteuning en antwoord op je vragen. Zij krijgen dagelijks veel vragen van ouders binnen. Ze hebben een lijst gemaakt met de meest gestelde vragen en antwoorden.

Vraag en antwoord - Bibliotheek

Vraag en antwoord - UN1EK - Opvang

Vraag en antwoord - UN1EK - Compensatie eigen bijdrage

Vraag en antwoord - Wijzer

Vraag en antwoord - Stichting Aanzet

Vraag en antwoord - KomKids

Vraag en antwoord - Centrum Jeugd en Gezin 

 

 

Update 24 maart 18:00 

Stichting Leergeld  en fonds Schiedam Vlaardingen helpen kinderen van basisonderwijs.

Om digitaal thuisonderwijs te volgen is een laptop nodig. Niet iedereen heeft die. Stichting leergeld biedt nu ook computers of laptops voor kinderen uit het basisonderwijs. Ouders die een laptop voor hun kind op het basisonderwijs willen aanvragen kunnen die via hun school doen. Stichting Leergeld levert de laptops aan de basisscholen en deze verspreiden ze onder kinderen die thuis niet over een laptop beschikken.

Bron: Gemeente Vlaardingen

 

 

Update 24 maart 14:00

Het centrum Jeugd en Gezin - Belangrijk Nieuws en Informatie

Het centrum Jeugd en Gezin ken je van de afspraken om de ontwikkeling van je kind in de gaten houden, vanaf de zwangerschap tot 18 jaar. Zij verzorgen de oor- en oogtests, vaccinaties en meten en wegen je kind. Door het Coronavirus hebben zij een aangepaste dienstverlening. Zie hier de links voor de aanpassingen:

Tijdelijk geen gehoortest bij pasgeborene.

Heb je een afspraak? Hou je aan deze Corona maatregelen. 

Zij geven ook tips hoe je deze tijd met je kind thuis het beste door kan komen, en antwoord op de meest gestelde vragen:

Zo kom je de weken thuis door met je kind

Antwoord op de meest gestelde vragen

 

 

Update 23 maart 09:30

Mamacafé goes live!

Stichting Mamacafé Vlaardingen, Schiedam en Maassluis is een ontmoetingsplek voor (toekomstige) ouders, opa's en oma's, oppas en andere geïnteresseerden om ervaringen uit te wisselen, ideeën op te doen, voor vragen over borstvoedingen en kolven en inspirerende workshops te volgen. Normaal gesproken vindt het mamacafé elke woensdagochtend plaats, om en om in Vlaardingen of Maassluis en 1x per maand in Schiedam.

Op locatie afspreken is nu natuurlijk niet mogelijk. Daarom gaat het Mamacafe live in een groepsvideo chat! Toch even bijkletsen in deze onzekere tijden en natuurlijk leuke speel-en leertips uitwisselen met elkaar. Op elke woensdag om 10:00.

Laat op hun Facebook een berichtje achter - dan voegen ze je toe aan het videogesprek.

 

 

Update 21 maart 20:15

De wijkteams en Minters blijven ondanks Corona wel zo goed mogelijk bereikbaar. Hoe?

Veel zorgorganisaties moeten met de nieuwe regels van de Nederlandse overheid als nog zo goed mogelijk hun werk doen. Dat is een hele uitdaging. Ook de Wijkteams en Minters hebben moeten veranderen hoe zij werken. Zij staan er voor dat ze nog steeds zo goed mogelijk iedereen kunnen helpen. Hoe ze dat doen vind je hier.

Als je vragen hebt over het Coronavirus dan kan je bellen naar het nummer van het RIVM: 0800-1351. Dit kan elke dag tussen 08:00 's ochtends en 22.00 's avonds.

Als je in quarantaine of in thuisisolatie zit en je maakt je zorgen, of je hebt behoefte aan een luisterend oor. Dan kan je bellen naar het Rode Kruis: 070-4455 888. Dit kan maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 21:00 en zaterdag van 10:00 tot 14:00.

Als je kind zich zorgen maakt of behoefte heeft aan een luisterend oor, of om een andere reden even met iemand anders wil praten. Dan kan er gebeld worden naar de kindertelefoon: 0800 - 0432, of worden gechat via hun website. Dit kan elke dag van 11:00 tot 21:00.

LET OP: Het is nu heel erg druk bij de kindertelefoon. Het kan wat langer duren voor je iemand aan de telefoon of aan de chat krijgt. Blijf proberen.

 

 

Update 20 maart 14:00

Bericht van de Burgemeester voor alle kinderen in Vlaardingen

De burgemeester van Vlaardingen, Bas Eenhoorn, heeft voor alle kinderen een belangrijke video boodschap gemaakt.

In deze boodschap vertelt hij drie dingen aan de kinderen:

1. Als je gaat buitenspelen; doe dit niet in grote groepjes en hou een beetje afstand. 

2. Probeer zo veel mogelijk je huiswerk bij te houden. 

3. Zorg goed voor je papa en mama. Die moeten thuis werken of ergens anders, en die kunnen nu jullie hulp heel goed gebruiken. 

De burgemeester wenst alle kinderen van Vlaardingen hier veel succes mee, en vraagt om goed op jezelf te passen. 

Bekijk hier de video van de burgemeester.

 

 

Update 18 maart 14:15

De nieuwste informatie voor jou als ouder 

Wil je weten waar je de nieuwste informatie kan vinden over de school of kinderopvang van jouw kind? En wat doet de bibliotheek in Vlaardingen nu alle bibliotheken dicht zijn? En gaat de afspraak bij het Centrum voor Jeugd en Gezin wel door? Kijk hieronder voor alle nieuwe informatie voor jou als ouder in Vlaardingen.

Scholen en Kinderopvang:

Andere organisaties