Dagelijkse nieuwsupdates en tips in Coronatijd.

De kinderdagverblijven, kinderopvang en de basisscholen mogen vanaf 8 juni weer helemaal open. Wil je op de hoogte blijven van belangrijk nieuws over de Coronamaatregelen? En wil je weten wat je kan doen om de dag voor jou en je kind zo fijn mogelijk te maken? Een spelletje of een andere leuke, leerzame activiteit? Wij posten elke dag nieuws en tips voor jou en je kind op onze Facebookpagina Volg ons ook op Instagram.

 

Word je gek van alle informatie? Wij geven overzicht. 

Overal is heel veel informatie te vinden. Je krijgt informatie van de kinderopvang, van school, van gemeente Vlaardingen, van de Rijksoverheid. Het is soms niet meer te overzien. Dit nieuwsbericht met alle dagelijkse updates begint ook wel erg lang te worden. Daar hebben we iets op verzonnen. We hebben drie nieuwsgroepen gemaakt, waar je alle informatie van die groep in kan vinden. We zullen in dit nieuwsbericht alle updates blijven geven, maar we voegen de update dan ook aan de juiste groep toe. Dan blijven die nieuwsgroepen ook compleet. 

1. De Thuissituatie: overzicht van hulp, leuke ideeën en alles wat belangrijk is om het leuk en rustig te houden.  

2. Wat gebeurt en verandert er allemaal in Vlaardingen in de Corona tijd?

3. Alle belangrijke landelijke informatie en maatregelen van Rijksoverheid

 

 

Update 13 mei 12:15

De bibliotheken zijn weer open! Wat is belangrijk om te weten?

Vanaf 11 mei zijn de bibliotheken Vlaardingen Centrum en Vlaardingen Holy weer open. De bibliotheek in de Prins Willem Alexanderschool blijft nog gesloten. 

Er zijn wel een aantal regels waar de bibliotheken en de mensen die daar komen zich aan moeten houden:

* Je mag maximaal met 1 ander persoon of kind naar de bibliotheek toe en je moet 1,5 meter afstand houden in de bibliotheek en er buiten. 

* Kinderen onder de 16 jaar mogen alleen komen met iemand die ouder is dan 18 jaar. 

* Er kunnen niet heel veel mensen tegelijk naar binnen. Daarom ontvang je een toegangskaart als je binnenkomt die je weer teruggeeft als je weggaat. 

* Je probeert je bezoek zo kort mogelijk te houden, en je raakt alleen de boeken aan die je ook mee naar huis wilt nemen. 

* Volg altijd de aanwijzingen op van de mensen die bij de bibliotheek werken. 

* De algemene regels van het RIVM: kom niet als je verkhoudheidsklachten, hoestklachten of koorts hebt. Als iemand in het gezin koorts/benauwdheidsklachten heeft dan mag je ook niet komen. Schudt geen handen. Betaal alleen via PIN

* Alle spullen die worden teruggebracht naar de bibliotheek worden de eerste 72 uur door niemand aangeraakt. 

* De toiletten, koffie, zitplekken, leestafels, kopieermachines en internetplekken zijn gesloten. 

Ondanks deze regels is het heel fijn om weer boekjes te kunnen gaan halen. Voorlezen vinden kinderen heel fijn en is het heel goed voor hun taalontwikkeling. En voor de band met je kind. Waarom dat zo is leggen we in deze video's uit: 

Let op: Deze video's zijn gemaakt voor de Coronatijd. Daardoor zijn er mensen te dicht bij elkaar in de video's. Hou de regels die hier boven staan aan als je naar de bibliotheek gaat

Ik wil voorlezen maar spreek geen Nederlands. Wat kan ik doen? 

Waarom is voorlezen belangrijk?

Voorlezen met je baby, hoe doe je dat? 

 

 

Update 11 mei 10:15

Nieuwe videoboodschap voor kinderen van onze burgemeester Bas Eenhoorn!

De kinderen mogen vanaf vandaag, of vanaf morgen, weer naar school en naar de kinderopvang. Daar zijn de meesten super blij mee! 

De burgemeester van Vlaardingen is ook super blij voor de kinderen. Hij heeft speciaal daarom een tweede videoboodschap voor alle kinderen ingesproken. 

Hij verteld dat hij snapt hoe gek het was de laatste tijd. Hij vraagt ze om wel nog een beetje voorzichtig te zijn en afstand te houden van de leerkrachten. Hij wenst vooral ook alle kinderen heel veel plezier en succes weer op school. En vraagt hen om goed voor hun ouders te zorgen als ze thuis zijn!

Bekijk hier de video.

 

 

Update 8 mei 08:45

Maandag weer naar school en naar de kinderopvang. Hoe? Het liefst lopend of fietsend! 

Maandag gaan of dinsdag gaan de kinderen weer naar school of naar de kinderopvang. Voor de meeste kinderen en ouders heel erg fijn! De scholen en kinderopvang hebben aan de ouders laten weten hoe alles nu gaat zijn. De meeste dingen zullen ongeveer hetzelfde zijn op alle scholen en sommige dingen anders. 

Eén van de dingen die geldt voor alle ouders is deze vraag van de rijksoverheid:

 

Misschien is lopend te ver, en heb je nog niet zo vaak met je jonge kind samen door de stad gefietst. Het is nu rustiger in het verkeer dan voor de Corona crises. Dus dit is een goed moment om samen met je kind te gaan oefenen.

Hoe kan je dat het beste doen? Dat legt politieagend Göran je in de volgende video's uit:

Hoe kies ik een veilige kinderfiets?

Wat zijn gevaarlijke plekken in het verkeer?

Hoe fiets ik veilig met mijn jonge kind deel 1

Hoe fiets ik veilig met mijn jonge kind deel 2

 

 

Update 7 mei 20:00 

خطاب الترجمة - çeviri konuşması - tłumaczenie mowy - translation speech - እዋናዊ ኩነታት ኮሮና

يمكنك في هذا الفيديو وباللغة العربية متابعة الجزء الخاص بالسيد مارك روته خلال المؤتمر الصحفي المُنعقد لشرح الإجراءات الخاصة بالفترة القادمة. نقوم بذلك حتى تتمكن وبلغتك من فهم كل المستجدات والأخبار الخاصة بفايروس كورونا.

Bu videoda, basın konferansının Başbakan Mark Rutte’nin önümüzdeki döneme ilişkin önlemleri açıkladığı Turkce kısmını takip edebilirsiniz, böylece koronavirüs hakkındaki en son haberleri kendi dilinizde anlayabilirsiniz.

W tym nagraniu możesz obejrzeć część konferencji prasowej w języku polskim, w której premier Mark Rutte wyjaśnia środki zapobiegawcze na nadchodzący okres, abyś mógł zrozumieć najnowsze wiadomości na temat koronawirusa w ojczystym języku.

In this video, you can follow Mark Rutte’s part of the press conference in English, in which the prime ministers brings you up to date on the measures for the coming period, so you can understand the latest news on the corona virus in your own language.

አብዚ ቪድዮ ናይ ቀረባ እዋን ዜና ብዛእባ ኮሮና ቫይረስ ኣብ ኔዘርላንድ ዘሎ ብቋንቋ ትግርኛ ክትፈልጥ
ስለዘካፈልኩም ወይ ሼር ብምግባርኩም ኣቀዲምና ነመስግን

طاب الترجمة خ - çeviri konuşması - tłumaczenie mowy - translation speech - እዋናዊ ኩነታት ኮሮና

 

 

Update 7 mei 11:30

Nieuwe toespraak: Stap voor stap minder (strenge) regels. Wat moet je weten? 

Gisteravond (6 mei) gaven premier Rutte en minister Hugo de Jonge een toespraak over hoe de komende maanden er uit gaan zien wat betreft de coronaregels. Goed nieuws, we gaan stap voor stap langzaam naar de oude situatie. Wel met een paar dingen om rekening mee te houden. Een voorbeeld: kappers gaan vanaf maandag weer open, maar je moet altijd een afspraak maken, en je moet van te voren doorgeven of je neusverkoudheid, een hoest, of koorts hebt. Zo blijft de kans toch klein dat er weer veel verspreiding komt van het virus. Zie hier een overzicht van alle stappen van de minder (strenge) regels:

Wat is belangrijk om te weten:

1. Contactberoepen: kappers, schoonheidsspecialisten, pedicure, masseurs en fysiotherapie. Ook rij-instructeurs mogen weer aan het werk. Je me moet van te voren een afspraak maken en je moet laten weten of je neusverkoudheid, hoest of koorts hebt. Kijk hier voor alle contactberoepen die weer open gaan. 

2. Mondkapje in openbaar vervoer: in de bus, tram, metro en tram is een mondkapje verplicht. Dit zijn mondkapjes die je in een winkel kan kopen (die niet speciaal zijn voor de gezondheidszorg). Je kan ook zelf een mondkapje maken. Let er wel op dat je elke keer dat je naar buiten gaat een gewassen mondkapje gebruikt. De reden dat je een mondkapje in het openbaar vervoer om moet hebben is dat het in het openbaar vervoer moeilijk is om 1,5 meter afstand te houden. Probeer dit toch zo veel mogelijk. 

3. Horeca, bioscopen, theaters en concertzalen open: er mogen maximaal 30 mensen binnen zijn, inclusief de mensen die er werken. Iedereen moet 1,5 meter afstand houden. Je moet van te voren reserveren of een kaartje kopen. Anders mag je niet naar binnen. 

Staat je vraag hier nog niet uitgelegd? Klik dan hier voor meer uitleg. 

 

 

Update 4 mei 17:00

Hoe bereid je kinderen voor om weer naar school of de kinderopvang te gaan? 

Vanaf 11 mei mogen kinderen weer naar de kinderopvang en naar school. Ze zijn daar dan al lang niet meer geweest. Waarschijnlijk hebben ze veel zin om weer te gaan. Maar ze moeten misschien ook weer een beetje wennen. Dat is niet erg. De scholen en kinderopvang doen er alles aan om dat zo goed mogelijk te laten verlopen. 

Als ouder kan je je kind ook helpen om makkelijk weer te wennen aan school en aan de kinderopvang. 

Voor kinderen die weer naar de kinderopvang gaan hebben we hier een video over gemaakt

Het Centrum voor Jeugd en Gezin heeft ook een bericht met tips voor hoe je je kind kan voorbereiden, ook als ze weer naar school gaan. 

Misschien heb je zelf ook nog wel vragen over hoe het straks weer allemaal gaat op de school en op de kinderopvang. Hiervoor kun je het best contact opnemen met de school of kinderopvang. Ook is er een handige lijst met veelgestelde vragen hier te vinden. 

 

 

Update 30 april 15:00

Weet je even niet meer wat je met je kinderen kan doen? Onze partners hebben leuke ideeën!

Alle kinderen in Nederland hebben nu meivakantie, ook in Vlaardingen. Terwijl jij misschien ondertussen wel ook nog wat moet thuis werken. Kinderen kunnen zich gaan vervelen, en dat is voor iedereen in het gezin vervelend. Er zijn op deze website al een heleboel tips gedeeld, zoals in het filmpje van Mandy. Onze partners hebben gelukkig ook weer allemaal nieuwe ideeën en tips om met je kinderen te doen, of om je kinderen zelf te laten doen. 

Wijzer doet! - Speelt met Scheerschuim

Wijzer doet! - Toveren en liedjes zingen!

Wijzer doet! - Maakt een boekenlegger

Het Peuterlab thuis - Een ei dat kan zwemmen!

Het Peuterlab thuis - We bouwen een huis! 

Doeboek van CJV Vlaardingen, Minters en Vlaardingen in Beweging: Hier staan allemaal leuke knutseldingen, spelletjes, recepten en puzzels in. 

KomKids - Knikkerbaan Challenge

KomKids - Het hemd van de kapitein 

Een hele lijst aan nieuwe ideeën voor de komende tijd. Veel plezier! 

 

 

Update 29 april 17:00

De basisscholen en kinderopvang gaan op 11 mei weer open. Wat zijn algemene dingen om te onthouden? 

Vanaf 11 mei kunnen kinderen die op de basisschool zitten weer gedeeltelijk naar school. De hele dagopvang, de peuteropvang en de buitenschoolse opvang gaan op 11 mei weer volledig open. Hier geven alle scholen zelf informatie over aan de ouders van de kinderen. Er zijn ook een aantal algemene regels die in de Regio (Maassluis, Schiedam, Vlaardingen) afgesproken zijn, en een paar regels die moeten van de Rijksoverheid. 

In Groot Vlaardingen wordt vandaag de volgende informatie hierover verspreid:

Basisscholen en kinderopvang weer open vanaf 11 mei (Groot Vlaardingen 29 april)

Vorige week heeft het kabinet aangekondigd dat basisscholen inclusief het speciaal (basis)onderwijs en de kinderopvang op 11 mei op een aangepaste manier weer hun deuren kunnen openen. Het is aan scholen zelf om de praktische uitwerking hiervan op te pakken. Ook in Vlaardingen zijn de scholen en de kinderopvangorganisaties meteen nadat premier Rutte dit in een persconferentie bekend had gemaakt, aan de slag gegaan. Basisscholen en kinderopvangorganisaties hebben ouders inmiddels geïnformeerd dat zij hun deuren na de meivakantie openen.

De komende weken wordt helder wat dit betekent voor de kinderen én hun ouders. Wat voor alle scholen geldt is dat kinderen twee dagen per week naar school gaan. De noodopvang voor kinderen van ouders met een vitaal beroep blijft gewoon doorgaan.

Voor de één is het een welkome boodschap, voor de ander overheerst de bezorgdheid over de eigen gezondheid en die van naasten. Wethouder Jacky Silos van Onderwijs: “Scholen en kinderopvang spannen zich tot het uiterste in om ervoor te zorgen dat de lessen weer op een veilige manier kunnen opstarten. Veilig voor zowel docenten als de kinderen én hun ouders.” Scholen in het voortgezet onderwijs kunnen voorbereidingen treffen zodat leerlingen in het voortgezet onderwijs vanaf dinsdag 2 juni weer (deels) naar school kunnen.

 

De regels die vanuit de Rijksoverheid goed zijn om te onthouden zijn: 

 

 

Update 28 april 17:00

Kinderen en jeugd mogen weer (onder toezicht) gaan sporten! Wat komt daar bij kijken?

Vanaf morgen, dat is 29 april, mogen kinderen en jongeren weer samen gaan sporten. Het RIVM, die onderzoek heeft gedaan naar het Coronavirus en kinderen en jongeren, heeft uitgelegd dat dat veilig is om te doen. 

Heel fijn, want nu kunnen de kinderen hun energie weer kwijt, sportvriendjes zien, en het is belangrijk voor hun gezondheid en concentratievermogen. Niet alle sportvereningen in Vlaardingen gaan weer open. Bel van te voren naar de sportverening om te vragen of ze open zijn. 

Dit zijn de nieuwe regels voor kinderen en jongeren en sport:

 

Als de kinderen en jongeren weer mogen sporten dan zijn er wel een aantal dingen waar de volwassenen aan moeten denken:

 

Als we ons allemaal aan de regels houden, dan kunnen we er voor zorgen dat de kinderen en jongeren weer kunnen sporten én dat het veilig blijft voor iedereen! Vergeet niet:

 

 

 

Update 26 april 19:00

Woningsdag in plaats van koningsdag; zo maak je er een leuke dag van voor je gezin! 

Helaas kunnen we door de Coronacrises niet Koningsdag vieren zoals we normaal gesproken zouden doen. En dat terwijl het ook nog eens lekker weer wordt. Ook gemeente Vlaardingen vraagt iedereen om toch zo veel mogelijk thuis te blijven, groepsvorming te voorkomen en de 1,5 meter afstandregel niet te vergeten.  

Hoe zorg je dan toch voor een leuke dag met je gezin? Hier een paar tips!

1. Doe mee aan de Nationale Toost of kijk naar het programma van Stichting Nationale Gedenkdagen Vlaardingen.

2. Doe mee aan de online vrijmarkt op Marktplaats. Bekijk de marktkleedjes van andere mensen online, of leg zelf een online kleedje. 

3. Kleed je helemaal oranje aan, speel oud hollandse spelletjes en Knutsel een kroon

4. UN1EK, SIKO, Wijzer en Vlaardingen in Beweging hebben samen allemaal Koningsspelen video's gemaakt. En een woningsspelen spellenboek.

Er is genoeg te doen, en het wordt lekker weer om in de tuin of op het balkon een fijne k(W)oningsdag te hebben. Veel plezier! 

 

 

Update 26 april 11:45

Je kind gaat weer naar de kinderopvang. Hoe bereid je ze daar op voor?

Vanaf 12 mei gaan de basisscholen en de kinderopvang weer open. Wanneer jonge kinderen voor het eerst naar de kinderopvang gaan dan moeten ze altijd even wennen. Nu ze er een tijdje niet meer zijn geweest zullen ze ook weer even moeten wennen. Dat is normaal en niet erg. De kinderopvang doet er alles aan om dit zo snel en goed mogelijk te laten lopen. 

Jij kan je jonge kind er ook alvast op voor bereiden dat ze over twee weken weer naar de kinderopvang gaan. Pedagogisch medewerker Soraya van KomKids legt je in deze video uit wat je allemaal kan doen. 

 

 

Update 24 april 16:00

Even geen zin meer om zelf voor te lezen? Laat je kind een voorleesvideo zien! 

Het is heel fijn en gezellig om samen met je kind boekjes te lezen. Ze vinden het heerlijk om jouw volle aandacht te krijgen. Het is goed voor hun sociale ontwikkeling en ook voor hun woordenschat. Dat gaat hun heel veel helpen op school. 

Maar soms heb je even geen zin om voor te lezen, dat hebben alle ouders! Je kan dan ook je kind laten voorlezen, via een video. Er zijn de laatste tijd heel veel voorleesvideo's opgenomen door medewerkers van onze partners. Hier zijn een aantal youtubekanalen en video's die je je kind kan laten zien. 

Roel's Boekfiets Beweegversje - De krokodil

KomKids Voorleeskanaal - Monica leest voor uit 'Dikkie Dik gaat slapen'

De Bibliotheek - Huisarrest deel 10: Ijs van mevrouw Citroen

Wijzer Opvang en Onderwijs - De tuin van Nijntje

 

Ook leuk:

De voorleeshoek - veel keus aan verhaaltjes die voorgelezen worden

Ik wil voorlezen maar ik spreek geen Nederlands. Wat kan ik doen? 

Waarom is voorlezen zo belangrijk? 

Voorlezen met je baby, hoe doe je dat? 

 

Update 23 april 10:15

KomKids is heel blij dat de kinderopvang weer open mag; directeur en hoofd pedagogisch centrum vertellen. 

KomKids, kinderopvang in Schiedam en in Vlaardingen, is heel blij dat de kinderopvang weer open mag. Ze vertellen over welke dingen KomKids de afgelopen weken heeft gedaan om contact te houden met de kinderen. Ze vertellen ook wat de dingen zijn waar ze nu over na moeten denken om de kinderopvanglocatis op een veilige manier weer open te laten gaan. Daar zijn ze komende tijd heel druk mee. Ze gaan er voor zorgen dat iedereen weer op een veilige manier naar de kinderopvang kan.

Bekijk hier de video

 

 

Update 22 april 17:00 

خطاب الترجمة - çeviri konuşması - tłumaczenie mowy - translation speech - እዋናዊ ኩነታት ኮሮና

يمكنك في هذا الفيديو وباللغة العربية متابعة الجزء الخاص بالسيد مارك روته خلال المؤتمر الصحفي المُنعقد لشرح الإجراءات الخاصة بالفترة القادمة. نقوم بذلك حتى تتمكن وبلغتك من فهم كل المستجدات والأخبار الخاصة بفايروس كورونا. 

Bu videoda, basın konferansının Başbakan Mark Rutte’nin önümüzdeki döneme ilişkin önlemleri açıkladığı Turkce kısmını takip edebilirsiniz, böylece koronavirüs hakkındaki en son haberleri kendi dilinizde anlayabilirsiniz.

W tym nagraniu możesz obejrzeć część konferencji prasowej w języku polskim, w której premier Mark Rutte wyjaśnia środki zapobiegawcze na nadchodzący okres, abyś mógł zrozumieć najnowsze wiadomości na temat koronawirusa w ojczystym języku.

In this video, you can follow Mark Rutte’s part of the press conference in English, in which the prime ministers brings you up to date on the measures for the coming period, so you can understand the latest news on the corona virus in your own language.

አብዚ ቪድዮ ናይ ቀረባ እዋን ዜና ብዛእባ ኮሮና ቫይረስ ኣብ ኔዘርላንድ ዘሎ ብቋንቋ ትግርኛ ክትፈልጥ
ስለዘካፈልኩም ወይ ሼር ብምግባርኩም ኣቀዲምና ነመስግን

طاب الترجمة خ- çeviri konuşması - tłumaczenie mowy - translation speech - እዋናዊ ኩነታት ኮሮና

 

 

Update 22 april 08:30

Toespraak premier Rutte: scholen en kinderopvang 11 mei open en kinderen mogen weer sporten. 

Gisteravond heeft premier Rutte een toespraak gegeven. Hierin vertelde hij de nieuwe beslissingen van de overheid. Deze zijn gemaakt na te hebben geluisterd naar het onderzoeksbureau van het RIVM. Premier Rutte vertelde dat de meeste regels worden verlengd

Er zijn ook nieuwe versoepelingen van de regels. De meeste van deze versoeplingen gelden voor kinderen. Dit komt omdat het RIVM heeft uitgelegd dat kinderen minder vaak besmet raken en minder last hebben van Corona. Kinderen brengen het virus ook veel minder vaak over aan volwassenen. Daarom is het veilig om voor kinderen de regels aan te passen. 

1. Vanaf 11 mei mogen basisscholen en kinderopvang weer open:

Kinderen mogen dan de helft van de tijd naar school. Dan kunnen andere kinderen de andere helft van de tijd. Hoe dit precies wordt georganiseerd gaan de scholen in Vlaardingen zo snel mogelijk met elkaar bespreken. 

Let op: er wordt gevraagd aan ouders om zoveel mogelijk je kind lopend of met de fiets te brengen. Het Openbaar Vervoer kan nog niet op een veilige manier veel mensen vervoeren. 

De middelbare scholen gaan zich voorbereiden om vanaf 2 juni weer deels open te gaan. 

2. Kinderen mogen weer meer gaan sporten

Dat bewegen heel belangrijk is, vooral ook voor kinderen, hebben we de laatste tijd vaak in nieuwsberichten verteld. Voor de overheid is dat ook belangrijk om weer mogelijk te maken. 

* Kinderen en jongeren mogen vanaf 29 april in groepen trainen. Ze mogen geen officiële wedstrijden spelen in andere plaatsen. 

* Kinderen tot en met 12 jaar mogen onder begeleiding samen buiten sporten. 

* Kinderen van 13 tot 18 jaar mogen onder begeleiding samen buiten sporten, maar moeten 1,5 meter afstand houden. 

 

Hoe de aangepaste regels voor kinderen in Vlaardingen geregeld gaan worden weten we nu nog niet. De scholen, gemeente en sportverenigingen zullen dat moeten gaan bespreken en regelen. Zij zullen hier over gaan berichten en hun nieuws zullen we op deze website delen.

 

 

 

Update 21 april 11:45

Toespraak van de president over de regels; een handige woordenlijst

Vanavond (21 april) om 19:00 houdt de minister president Rutte een toespraak op televisie (NL 1) en radio. In deze toespraak gaat hij vertellen over de coronaregels. Welke regels worden minder streng en welke regels gaan door zoals die er nu al zijn.

Vaak worden in een toespraak woorden gebruikt die voor een groot gedeelte van de Nederlanders niet makkelijk te volgen zijn. Daar is een woordenlijst voor gemaakt. Deze woordenlijst legt de woorden uit die vaak in een toespraak worden gebruikt en die niet door iedereen worden begrepen. Het is handig om deze woordenlijst er bij te houden wanneer de toespraak wordt gegeven. Dan weet je beter wat er wordt gezegd. 

Wanneer de toespraak is geweest volgt meestal de volgende dag de vertaling van de toespraak. Deze wordt dan op deze website gedeeld. 

Er is ook een simpele uitleg van de situatie en Corona in meerdere talen vertaald:

عربي

English

الفارسية

polski

espanol

Soomaali

türk

ትግርኛ ፊደል

 

 

De Olympische spelen en de Koningsspelen thuis, zo doe je dat!

Heel veel leuke evenementen gaan dit jaar niet door. Daar hebben onze partners wat op gevonden! We doen ze gewoon zelf thuis na! KomKids heeft leuke ideeën om thuis de Olympische spelen na te doen, en de leerkrachten van UN1EK komen met hun versie van de Koningsspelen. 

KomKids - Olympische Thuis Spelen 

KomKids - Olympische Buiten Spelen 

Koningsspelen Thuis - UN1EK

 

Ook leuk: Samen een muur bouwen met je kind. 

 

Update 18 april 15:00

Is er geen geld voor speelgoed? Het Nationaal Fonds Kinderhulp helpt!

In sommige gezinnen is er niet zoveel geld. Om bijvoorbeeld speelgoed te kunnen kopen voor de kinderen. Zeker nu door de Coronacrisis komt er bij sommige gezinnen minder geld binnen. In deze gezinnen is er soms ook meer stress. Voor kinderen is het dan juist fijn als zij kunnen ontspannen met speelgoed. Dat geeft ze afleiding. 

Het Nationaal Fonds Kinderhulp kan deze gezinnen helpen. Je kan bij hen een aanvraag doen voor speelgoed. 

Om een aanvraag te kunnen doen heb je een intermediair nodig. Dit is iemand die met jou de aanvraag doet. Om hierbij hulp te vragen kan je bellen naar het Wijkteam op 010-4351022.

Ook het Nibud kan je helpen als je in een moeilijke geldsituatie zit nu. 

Ze hebben een overzichtelijk stappenplan om je te helpen

En ze geven een overzicht van alle financiële regelingen. 

In hun Geldkrant staat belangrijke informatie voor als je door de Coronacrises in geldnood komt. 

 

 

Update 17 april 10:30

Ideeën om samen te maken met fruit! 

Kinderen vinden het heel leuk om samen aan de slag te gaan in de keuken. Soms is dat misschien onhandig als je aan het koken bent, maar er zijn ook veel leuke andere dingen die je dan kan doen. Je kan bijvoorbeeld heel veel dingen samen maken met fruit. Je kind kan dan helpen door het fruit te snijden en te verdelen. Dat vinden ze erg leuk en ze gaan er vaak beter fruit door eten. Hier een aantal ideeën van Wijzer Opvang en Onderwijs en van onze vloggers. 

Wijzer Smoothieweek - video's voor thuis

Gezonde ijsjes maken met Monik 

Pruimen plukken met Eli

Jam maken met Eli

 

 

Update 16 april 17:30

Het Peuterlab en Samen Leren van Stichting Aanzet

Normaal gesproken kan je naar het Peuterlab toe, of komt er iemand van Samen Leren bij jou thuis. Omdat dat nu even niet kan zijn er video's voor jou gemaakt. Zo kan je toch zien wat je thuis met je kind kan doen, of hoe Samen Leren nu in zijn werk gaat. De peuterconsulente Bagar Canli legt uit wat voor werk een peuterconsulente doet en hoe dat nu gaat in de Coronatijd. Ook de directrice van Stiching Aanzet heeft een video gemaakt voor ouders. 

Peuterlab - We bouwen een hut

Peuterlab - We bouwen een brug

Begeleider Mandy Samen Leren - Aanzet online

Peuterconsulente Bagar Canli

Videoboodschap directrice Marry Broek 

 

 

 Update 16 april 11:30

Meer schermtijd door coronasituatie, waar let je op?

Veel kinderen zitten nu meer achter de televisie, op een tablet, op een mobiele telefoon of op de computer. Het is fijn als ze dan zichzelf even kunnen vermaken terwijl jij andere dingen kan doen. Er is op internet veel te vinden.

De voordelen zijn dat je zelf even rust hebt en wat dingen gedaan kan krijgen. Ook zijn er televisieprogramma's of online spelletjes waar je kind van kan leren.  Op de website van SchoolTV kan je een boel filmpjes vinden, ook voor de leeftijd 0-6 jaar, bijvoorbeeld rekenen met Sesamstraat voor de kleinsten. Er zijn ook een heleboel apps voor op de tablet of telefoon die kinderen leuk vinden en waar ze wat van leren. 

Als je kinderen meer schermtijd hebben dan eerst dan zijn er wel een aantal dingen waar je aan moet denken. Deze zijn door het Centrum Jeugd en Gezin per leeftijdscategorie opgeschreven. 

Dit moet je weten over schermtijd 0-2 jaar

Dit moet je weten over schermtijd 3-5 jaar

Dit moet je weten over schermtijd 6-8 jaar

 

Let op: Wanneer kinderen een eigen mobiele telefoon hebben of andere dingen doen op de tablet dan de apps die je hun geeft dan zijn er ook risico's. Als ouder moet je weten wat de mogelijke gevaren hiervan zijn. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat er wordt gepest online, maar ook een gameverslaving komt voor bij kinderen. Het is belangrijk dat je met je kind hier over praat. 

 

 

Update 15 april 18:30

Is het moeilijk thuis met de kinderen? Zit je er soms even doorheen? Je bent niet alleen!

Je zit nu al best wel een tijdje dagen achter elkaar met je gezin thuis. Uitjes en bezoekjes zitten er even niet in. Je hebt weinig tijd voor jezelf. 

Het veel samen thuis zijn kan mooie momenten opleveren. Het kan soms ook heel erg moeilijk zijn. Dit hebben alle ouders en is niet gek. 

Je staat er niet alleen voor! Weet dat er meerdere dingen zijn die je kan doen, of manieren om om hulp te vragen als het even niet meer gaat.

De professionals in Vlaardingen staan voor je klaar om even een luisterend oor te geven, je vragen te beantwoorden of om met je mee te denken over een oplossing. 

1. Bij KomKids kan je van 10:00 tot 14:00 terecht voor een telefonisch spreekuur voor vragen over opvoeden. Je kan ze dan bellen op 010-4493208. 

2. Kijk ook op de website van het CJG hoe zij jou kunnen helpen als het thuis even niet meezit. Of naar hun uitleg wat je kan doen om het  thuis gezellig te houden.

3. De directeur van stichting Aanzet heeft ook een videoboodschap ingesproken.

4.Er is een duidelijke video en een duidelijke brief met alle informatie die je moet hebben als je even hulp nodig hebt, of een luisterend oor, en je in Vlaardingen woont. Je bent niet alleen!!

Bekijk hier de video

 

 

Update 15 april 14:00

#Beweegthuis. Hoe help je je kinderen om te blijven bewegen?  

Het onderwerp bewegen blijft terug komen op onze nieuwspagina. Dat komt vooral omdat professionals aangeven hoe belangrijk het is om veel in beweging te blijven. Voor jezelf en voor je kinderen. Het is belangrijk voor je gezondheid, voor je immuunsysteem, voor je humeur, en óók voor de concentratie van je kinderen. En het kan vooral ook gewoon heel leuk zijn! 

Op de website Alles over Sport hebben ze een overzicht van hoe je makkelijk meer beweging voor je kinderen in de dag kan krijgen. 

Op hun pagina #Beweegthuis makkelijker dan je denkt geven ze elke dag updates en tips om het bewegen thuis leuk en makkelijk te houden. 

Vlaardingen in Beweging blijft ook veel nieuwe video's maken om te laten zien hoe je thuis kan bewegen. Er zijn steeds weer leuke nieuwe manieren! Zie hier de nieuwsten:

Boks Workout

Springtouw Workout

Glaspong

 

Nog een TIP: Elke ochtend om 09:30 wordt Nederland in Beweging op Nederland 2 op de televisie uitgezonden. Leuke manier om samen met je kind de dag bewegend te beginnen! Niet moeilijk, wel gezellig!

 

 

Update 14 april 14:30

Zwangerschap en bevallen, dit verandert er door het Coronavirus:

Wanneer je zwanger bent heb je misschien vragen over of er nu dingen anders zijn door het Coronavirus? En loop jij, of de baby in je buik, nu meer gevaar voor de gezondheid? Hoe moet dat straks met het bevallen? 

Allemaal hele begrijpelijke vragen. Het is ook goed om over dit soort dingen na te denken, en vooral om dan de juiste informatie te lezen of bij de juiste mensen informatie te vragen. 

Op deze pagina van Pharos vind je duidelijke uitleg over wat er nu anders gaat bij; de bevalling, de gezondheid van de baby, controles, het ziekenhuis, kraamzorg en verloskundigen. 

Ook de verloskundigenpraktijken in Vlaardingen hebben maatregelen door het virus. Wanneer je vragen hebt kan je hen ook altijd bellen. 

Maatregelen de Luiermand

Maatregelen LIV Verloskundigen

Ook Centrum Jeugd en Gezin heeft een aangepaste manier van werken. De contactmomenten met jonge baby's en zwangeren gaan wel door maar er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Kijk op hun website om te zien waar je rekening mee moet houden. 

 

 

Update 13 april 11:00

Dit doen onze vloggers thuis, laat je inspireren! 

Heerlijk nog zo'n extra vrije dag. Genoeg tijd om weer leuke (nieuwe) dingen samen met je kind te doen. Het is vandaag wat minder mooi weer. Misschien leuk om nu spelletjes te gaan spelen of wat te bakken samen met elkaar. 

Onze vloggers laten zien wat zij doen en hoe zij dat doen. Misschien zitten er wel dingen tussen die jou en je kind ook heel leuk lijken! 

Jam maken - vlogger Eli

Spelletjes avond - vlogger Eli

Koekjes bakken - vlogger Monik

Het vissenspel - vlogger Monik 

 

 

Update 11 april 19:00

Pasen en Corona, zo maak je er het beste van! 

Veel mensen gaan met Pasen op bezoek bij familie of vrienden. Helaas kan dat nu niet door het Corona virus. Gelukkig zijn er veel manieren om toch een leuke Pasen te hebben. 

1. Je kan bijvoorbeeld als nog een uitgebreid paasontbijt of paaslunch houden. Kleed je allemaal mooi aan. Dek de tafel mooi en maak van het eten paasfiguren. Zoals een paashaas van eieren. Of maak bijvoorbeeld zelf eierdopjes. Of speel samen eitje tik! 

2. Je kan natuurlijk eieren verstoppen in je huis en in de tuin. Er zijn ook nog hele leuke andere spelletjes met eieren te doen. 

3. Ga tijdens het paasontbijt of de paaslunch tegelijkertijd videobellen met familie of vrienden. Je kan ook tegelijkertijd een spelletje spelen. Als je familie of vrienden hetzelfde spel thuis hebben, speel dan allebei het spel voor de videocamera. Dan doe je het toch een beetje samen.Dit is het makkelijkst via whatsapp.

4. Je kan hele schattige dieren eitjes maken. 

5. Laat je kinderen paaseitjes verdienen door klusjes in huis te doen. Eitje voor een karweitje! 

 6. Help de verdrietige Paashaas van KomKids.

 

 

Update 11 april 11:30 

Gebruik je huis! 

Nu iedereen veel thuis zit komen de leukste ideeën naar boven om te kunnen doen. Veel van die tips en ideeën hebben wij al gedeeld, zie bijvoorbeeld de filmpjes van Mandy van Stichting Aanzet.

Er is nu ook een leuke andere trend; je huis gebruiken voor activiteiten met je kinderen! 

Je kan bijvoorbeeld een hut bouwen, of een hindernisbaan maken, of een lasergamehal namaken, of een speurtocht uitzetten. 

Levert dit leuke foto's op? Deel ze op facebook met de #opgroeieninvlaardingen! Dan krijgen andere ouders door jou ook weer goede ideeën. ♥

Fotospeurtocht in huis

Speurtocht in huis - KomKids

Hindernisbaan in huis

Hindernisbaan onderbouw

 

Speel de Efteling thuis na! 

Spion voor een dag - KomKids

 

Update 10 april 17:30

Veilig fietsen met je kind, hoe doe je dat?

Tijdens het Paasweekend blijft iedereen zoveel mogelijk thuis. We kunnen helaas niet vrienden en familie bezoeken. Wel is het toegestaan om een stukje te gaan fietsen met je gezin. Als je er voor zorgt dat je 1,5 meter afstand houdt tot andere fietsers en mensen. 

Misschien is het juist een goed moment om te oefenen met je kind in het verkeer. Het is rustiger dan normaal in het verkeer. 

De Vlaardingse politieagent Goran legt je precies uit hoe je kan oefenen met je kind te fietsen in het verkeer. Hij legt uit hoe je er voor zorgt dat je kind leert om te gaan met wat er om haar/hem heen gebeurt in het verkeer. De video's zijn in Vlaardingen opgenomen, dus je herkent ook de plekken. 

Hoe fiets ik veilig met mijn jonge kind 1

Hoe fiets ik veilig met mijn jonge kind 2 

 

 

Update 10 april 12:00

Blijven bewegen én veel thuis blijven. Hoe doe je dat?

Bewegen is goed voor je gezondheid. Het zorgt er voor dat je afweersysteem sterker is. Dus ook zeker nu is het belangrijk om te blijven bewegen. Dat kan wel moeilijk zijn als je zoveel mogelijk thuis moet blijven. 

Voor kinderen is het ook heel goed om zoveel mogelijk te blijven bewegen. Zodat ze hun energie kwijt kunnen en voor hun gezondheid. 

Er zijn veel manieren om toch thuis en in de tuin of op het balkon te blijven bewegen. Hier zijn weer nieuwe overzichten en manieren om dat te doen. Kies iets uit dat jou leuk lijkt en in jullie thuis situatie kan. 

Glaspong - Vlaardingen in Beweging

Kickboksen - Vlaardingen in Beweging 

Step training - Vlaardingen in Beweging

 

Welke sport activiteit kan ik thuis doen met mijn kind? - Monkey Moves

Thuis bewegen voor iedereen 

 

 

Update 9 april 12:00 

Het Peuterlab thuis - We bouwen een hut! 

Tijdens de Coronacrisis is er helaas geen Peuterlab in de IKC’s en de peuteropvang. NIEUW! Iedere dinsdag en donderdag kun je op het YouTube kanaal van Stichting Aanzet een video van het Peuterlab bekijken. Zo kun je thuis spelen en woorden oefenen met je peuter.

Bekijk vandaag de eerste video van Het Peuterlab. Toia bouwt samen met haar dochter een hut in de woonkamer. Dit kun jij thuis ook doen! Je hebt twee stoelen, een laken, knijpers en kussens nodig.

Samen spelen en nieuwe woorden oefenen. Veel plezier!

 

 

Update 8 april 17:00

Een videoboodschap van de schoolbesturen; je bent niet alleen!

In Vlaardingen vallen de meeste scholen en IKC's onder koepels; UN1EK, Wijzer en SIKO. Die hebben allemaal een voorzitter. De voorzitters zetten zich in om de schooldirecteuren zo goed mogelijk bij te staan en alles te organiseren. De voorzitters zijn heel trots op alle scholen, leerkrachten én op alle ouders en kinderen. 

Zij hebben een videobericht voor alle ouders gemaakt. 

Ze wensen iedereen, ook namens al hun collega's, heel veel sterkte nog toe de komende weken. 

Alleen samen kunnen we er voor zorgen dat het goed komt!

 

 

 Update 8 april 12:00

Minder geld door de Corona crisis. Wat kan je doen?

Veel mensen in Nederland hebben minder geld door de Corona crisis. Als je in deze situatie zit is het belangrijk om hulp te vragen. Ook als je kinderen hebt. Juist nu is het belangrijk dat zij mee kunnen doen. Dat ze een laptop hebben voor thuisonderwijs en kunnen lezen en spelen. 

Heb je ook even geen geld om dingen voor je kind te betalen? Je bent niet alleen! Op de website van Sam& voor alle kinderen kan je een aanvraag doen.

Het Nibud heeft een overzichtelijk stappenplan om je te helpen. 

En ze geven een overzicht van alle financiële regelingen van de Rijksoverheid. 

In de Geldkrant van het Nibud staat belangrijke informatie voor als je nu in geldproblemen komt te zitten. 

In Vlaardingen kan je - normaal gesproken - terecht bij de Formulierenbrigade. Die helpen jou met het invullen van formulieren en doen van aanvragen voor hulp met je geld zaken. LET OP: De formulierenbrigade is nu gesloten. Je kan alleen in geval van nood bellen met hun telefoonnummer. Vind hier hun website.

Wij maakten eerder een filmpje over hoe de formulierenbrigade jou kan helpen. LET OP: zij kunnen nu alleen in geval van nood telefonsich helpen. Je kan na de Corona crisis weer terecht bij hun loket, nu is dat loket gesloten.

 

 Update 7 april 17:45

De ThuisBieb is gelanceerd! Ook beschikbaar als je geen lid van de bibliotheek bent. 

De ThuisBiebapp bevat 100 e-books voor iedereen. Ook als je geen lid bent van de bibliotheek. Je kan zoveel e-books tegelijkertijd lenen en lezen als je wilt. 

De Bibliotheek de Plantaan legt hier uit hoe. 

Stappenplan e-books en luisterboeken bij de Online Bibliotheek

 

Ook de Voorleeshoek (0-10 jaar) is drie weken gratis beschikbaar, ook als je geen lid bent van de bibliotheek. 

 

 

Update 7 april 13:30

Beginnen je kinderen zich te vervelen? Dit houdt ze even bezig!

De eerste week dat de kinderen thuis kwamen te zitten waren overal veel tips te vinden. Tips wat je met je kinderen samen thuis kan doen en tips die ze zelf kunnen doen. 

Ondertussen zijn we een paar weken verder en hebben we in ieder geval nog drie weken te gaan. De leuke ideeën beginnen misschien wel wat op te raken. Als de kinderen klaar zijn met hun huiswerk, wat dan? 

Hier zijn een heleboel verschillende dingen die kinderen online kunnen doen. Die ze anders misschien nooit zouden doen. Zoals spelletjes en schilderijen bekijken in een museum, leren programmeren of ballet dansen, of nieuwe hobby's uitproberen via Klokhuis. Vind hier een overzicht. 

Musea en cultuur

Online Rijksmuseum voor families 

Deel jouw museum - Volkenkunde

Kijk thuis theater

Nieuwe dingen leren:

Leer programmeren

Leer ballet dansen 

Leer tekenen met Donald Duck 

Klokhuis Masterclass

Toekomstkunde - WWF

 

 

Update 6 april 13:30

Je bent niet alleen! Namens alle organisaties; dit kun je doen. Beluister het hier!

Alle onderwijs en kinderopvangorganisaties, alle opvoedkundige ondersteuningsorganisates en zorgorganisaties in Vlaardingen zijn er voor je.

Zij hebben samen met ons een brief opgesteld voor alle ouders. Wat kan je doen als je een luisterend oor nodig hebt, tips, of hulp? In deze brief kan je alle informatie terug vinden. 

We hebben de brief ook ingesproken in een video, zodat je kan luisteren in plaats van lezen. 

 Vind hier nogmaals de brief zelf.

 

 

Update 6 april 08:30

Onderzoek Jeugdjournaal: Kinderen maken zich steeds meer zorgen. 

Het Jeugdjournaal heeft een groot onderzoek onder kinderen gehouden. Hier uit is gebleken dat steeds meer kinderen zich zorgen maken. Eerst waren zij vooral bang dat ze zelf ziek zouden worden. Nu zijn meer kinderen bang dat hun ouders ziek zullen worden. Ondanks dat de meeste kinderen weer terug naar school willen volgens het onderzoek, snappen de meeste kinderen wel dat deze maatregelen nu nodig zijn. 

Het jeugdjournaal sprak een wetenschapper die onderzoek doet naar angst bij kinderen. Zij legt in een video uit aan kinderen wat hun kan helpen als ze bang zijn. 

Het Jeugdjournaal zond gister een tweede speciale editie over het coronavirus uit. 

 

Het is heel begrijpelijk en heel normaal als jouw kind zich ook zorgen maakt en af en toe bang is. Hoe kan je als ouder daar het best mee om gaan?

Pedagoog Addy Blokzijl van KomKids legt je uit hoe je met je kind praat over zorgen en angsten.

 

 

Update 5 april 11:30

Nieuwe beweegvideo's uit Vlaardingen, vind ze hier! 

Klaar voor weer een mooie dag, lekker bewegen in de tuin of op het balkon. Of gewoon binnen. Vind hier de nieuwste beweegvideo's die in Vlaardingen voor ouders en kinderen worden gemaakt:

Oh na na na challenge 

Trapworkout 

<a href="https:/