UPDATE: De ThuisBieb is gelanceerd! Ook beschikbaar als je geen lid bent van de bibliotheek. --> Volg ons voor tips en informatie updates over het Coronavirus

Alle kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en scholen zijn sinds 16 maart gesloten. Heel veel kinderen zijn de komende weken thuis. Is jouw kind ook thuis? Wil je op de hoogte blijven van belangrijk nieuws over de Coronamaatregelen? En wil je weten wat je kan doen om de dag voor jou en je kind zo fijn mogelijk te maken? Een spelletje of een andere leuke, leerzame activiteit? Wij posten elke dag nieuws en tips voor jou en je kind op onze Facebookpagina Volg ons ook op Instagram.

 

Word je gek van alle informatie? Wij geven overzicht. 

Overal is heel veel informatie te vinden. Je krijgt informatie van de kinderopvang, van school, van gemeente Vlaardingen, van de Rijksoverheid. Het is soms niet meer te overzien. Dit nieuwsbericht met alle dagelijkse updates begint ook wel erg lang te worden. Daar hebben we iets op verzonnen. We hebben drie nieuwsgroepen gemaakt, waar je alle informatie van die groep in kan vinden. We zullen in dit nieuwsbericht alle updates blijven geven, maar we voegen de update dan ook aan de juiste groep toe. Dan blijven die nieuwsgroepen ook compleet. 

1. De Thuissituatie: overzicht van hulp, leuke ideeën en alles wat belangrijk is om het leuk en rustig te houden.  

2. Wat gebeurt en verandert er allemaal in Vlaardingen in de Corona tijd?

3. Alle belangrijke landelijke informatie en maatregelen van Rijksoverheid

 

 

 Update 7 april 17:45

De ThuisBieb is gelanceerd! Ook beschikbaar als je geen lid van de bibliotheek bent. 

De ThuisBiebapp bevat 100 e-books voor iedereen. Ook als je geen lid bent van de bibliotheek. Je kan zoveel e-books tegelijkertijd lenen en lezen als je wilt. 

De Bibliotheek de Plantaan legt hier uit hoe. 

Stappenplan e-books en luisterboeken bij de Online Bibliotheek

 

Ook de Voorleeshoek (0-10 jaar) is drie weken gratis beschikbaar, ook als je geen lid bent van de bibliotheek. 

 

 

Update 7 april 13:30

Beginnen je kinderen zich te vervelen? Dit houdt ze even bezig!

De eerste week dat de kinderen thuis kwamen te zitten waren overal veel tips te vinden. Tips wat je met je kinderen samen thuis kan doen en tips die ze zelf kunnen doen. 

Ondertussen zijn we een paar weken verder en hebben we in ieder geval nog drie weken te gaan. De leuke ideeën beginnen misschien wel wat op te raken. Als de kinderen klaar zijn met hun huiswerk, wat dan? 

Hier zijn een heleboel verschillende dingen die kinderen online kunnen doen. Die ze anders misschien nooit zouden doen. Zoals spelletjes en schilderijen bekijken in een museum, leren programmeren of ballet dansen, of nieuwe hobby's uitproberen via Klokhuis. Vind hier een overzicht. 

Musea en cultuur

Online Rijksmuseum voor families 

Deel jouw museum - Volkenkunde

Kijk thuis theater

Nieuwe dingen leren:

Leer programmeren

Leer ballet dansen 

Leer tekenen met Donald Duck 

Klokhuis Masterclass

Toekomstkunde - WWF

 

 

Update 6 april 13:30

Je bent niet alleen! Namens alle organisaties; dit kun je doen. Beluister het hier!

Alle onderwijs en kinderopvangorganisaties, alle opvoedkundige ondersteuningsorganisates en zorgorganisaties in Vlaardingen zijn er voor je.

Zij hebben samen met ons een brief opgesteld voor alle ouders. Wat kan je doen als je een luisterend oor nodig hebt, tips, of hulp? In deze brief kan je alle informatie terug vinden. 

We hebben de brief ook ingesproken in een video, zodat je kan luisteren in plaats van lezen. 

 Vind hier nogmaals de brief zelf.

 

 

Update 6 april 08:30

Onderzoek Jeugdjournaal: Kinderen maken zich steeds meer zorgen. 

Het Jeugdjournaal heeft een groot onderzoek onder kinderen gehouden. Hier uit is gebleken dat steeds meer kinderen zich zorgen maken. Eerst waren zij vooral bang dat ze zelf ziek zouden worden. Nu zijn meer kinderen bang dat hun ouders ziek zullen worden. Ondanks dat de meeste kinderen weer terug naar school willen volgens het onderzoek, snappen de meeste kinderen wel dat deze maatregelen nu nodig zijn. 

Het jeugdjournaal sprak een wetenschapper die onderzoek doet naar angst bij kinderen. Zij legt in een video uit aan kinderen wat hun kan helpen als ze bang zijn. 

Het Jeugdjournaal zond gister een tweede speciale editie over het coronavirus uit. 

 

Het is heel begrijpelijk en heel normaal als jouw kind zich ook zorgen maakt en af en toe bang is. Hoe kan je als ouder daar het best mee om gaan?

Pedagoog Addy Blokzijl van KomKids legt je uit hoe je met je kind praat over zorgen en angsten.

 

 

Update 5 april 11:30

Nieuwe beweegvideo's uit Vlaardingen, vind ze hier! 

Klaar voor weer een mooie dag, lekker bewegen in de tuin of op het balkon. Of gewoon binnen. Vind hier de nieuwste beweegvideo's die in Vlaardingen voor ouders en kinderen worden gemaakt:

Oh na na na challenge 

Trapworkout 

Thuisgym les 3 - Jenaplan 

 

 

Update 4 april 19:30

Regels Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond, wat is goed om te weten?

Alle veiligheidsregio's in Nederland hebben een noodverordening vastgesteld. Dit is een lijst afspraken die worden gemaakt zodat de gemeentes in actie kunnen komen wanneer mensen zich niet aan de landelijke maatregelen houden.

Zo heeft ook de veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond een noodverordening gemaakt, hier valt Vlaardingen ook onder. Specifiek voor de regio Rotterdam Rijnmond, en dus ook voor Vlaardingen is het goed om te weten dat:

  • Campings zijn gesloten. Ook als je ergens een vaste standplek of een vakantiehuisje hebt mag je hier geen gebruik van maken. 
  • Gedeelde toilet, was- en douchevoorzieningen bij (vakantie)parken, kampeerterreinen, jachthavens, natuurgebieden en op het strand zijn gesloten. 
  • Skateparken en voetbalkooien zijn gesloten. 

Met het lekkere weer op komst is het soms extra moeilijk om niet naar natuurgebieden, het strand of andere fijne plekken buiten te gaan. De burgemeester van Vlaardingen heeft een videoboodschap aan iedereen over naar buiten gaan. 

 

 

Update 4 april 12:30

Waarom is spelen zo belangrijk voor je kind? 

Kinderen spelen heel graag en ze kunnen er veel van leren. Ze kunnen alleen spelen, maar ook samen met jou als ouder. Ze kunnen veel van je leren tijdens het spelen, en je leert je kind ook nog beter kennen. Ook alleen leren spelen is heel goed voor een kind. En dat geeft jou even de tijd en rust om andere dingen te kunnen doen. In deze filmpjes kan je zien waarom spelen zo belangrijk is voor kinderen, en hoe je ze kan helpen met leren zelf spelen?

Hoe kan ik mijn kind helpen met spelen? 

Waarom is spelen zo belangrijk? 

Vlog Monik: het vissenspel 

 

 

Update 3 april 16:45

Je staat er niet alleen voor! Lees deze brief van organisaties in Vlaardingen aan jou. 

Niks dan complimenten en alle lof. Voor de leerkrachten en pedagogisch medewerkes, en aan alle ouders. Daar begint de brief van Vlaardingse organisaties aan ouders mee. Het gaat om alle organisaties voor onderwijs, opvang, ontwikkeling- en opvoedingsondersteuning, zorg, welzijn en gezondheid voor kinderen in Vlaardingen. 

Ze staan je bij met een luisterend oor, advies, bedenken praktische oplossingen en/of schakelen hulp voor je in. Je bent niet alleen! 

Lees hun brief om te zien hoe en wat je kan doen. 

 

 

Update 3 april 10:30

Door alle kinderboeken heen? Niet getreurd, er is heel veel gratis online! 

De bibliotheken zijn al een tijd dicht, en misschien leest je kind nu wel meer dan eerst. Of zijn jullie vooral gewoon even toe aan iets anders en nieuws? Er zijn meerdere sites waar je terecht kan voor gratis nieuwe boeken. 

De online bibliotheek

E-boeken met voorleesstem

20 geanimeerde prentenboeken

Geanimeerde prentenboeken - Bereslim

Boekpakket - digitale prentenboeken

 

En we hebben ook nog een leuk gratis e-book voor jou! 

 

 

Update 2 april 17:30

Wethouder Jacky Silos spreekt alle ouders in Vlaardingen toe - zie het hier!

Jacky Silos, wethouder zorg, jeugd en onderwijs in Vlaardingen, heeft een videoboodschap voor alle ouders.
Als moeder begrijpt ze hoe zwaar het af en toe kan zijn, en ze wil benadrukken dat het allemaal niet perfect hoeft te gaan.

Zie hier de videoboodschap van Jacky voor alle ouders. 

 

 

Update 2 april 11:00

Het zijn de Media Ukkie dagen, hoe ga jij nu om met media?

Van 27 maart tot en met 3 april zijn de Media Ukkie dagen. In deze dagen is er landelijk meer aandacht voor de (social)mediaopvoeding van kinderen van 0 tot en met 6 jaar. 

Jonge kinderen zijn namelijk dol op media. Ze kijken hun favoriete kindertelevisie, spelen spelletjes, bladeren door boekjes. Maar hoe doe je dat eigenlijk? 

Alle extra schermtijd nu thuis is voor veel kinderen een feest. In deze tijd kun je samen bewust met media aan de slag gaan.

Hoe wissel je het leren en spelen, met of zonder tablet af? Welke apps, filmpjes, boekjes zijn geschikt? 

Op de website van Media Ukkie Dagen vindt je:

Zeven herkenbare vragen over opvoeden met media

Tips en tools om met je kind veilig aan de slag te gaan

 

Ook het CJG heeft heel veel informatie over mediagebruik bij (jonge) kinderen.

Zoals tips voor mediaopvoeding 0-2 jaar

En tips voor mediaopvoeding 3-5 jaar

 

 

Update 1 april 16:30

Hoe praat ik met mijn kind over het Coronavirus?

De maatregelen worden verlengd, en er is weer veel over het coronavirus in het nieuws. Je kind ziet of hoort het nieuws ook, of ze snappen niet waarom ze nou nog langer thuis moeten blijven. 

Het kan dat je kind veel vragen heeft. Je kinderen kunnen angstig worden van deze situatie. Hoe ga je daar mee om? En hoe kan je het best met je kind hier over praten? 

Pedagoog Addy Blokzijl van KomKids heeft een video gemaakt hier over. 

Zie ook het nieuwsbericht van Centrum Jeugd en Gezin. 

 

 

Update 1 april 10:30

Premier Rutte: Verlenging van de maatregelen. Vind hier plaatjes en overzicht. 

Gisteravond om 19:00 werd er een persconferentie op televisie uitgezonden. Premier Rutte vertelde toen dat de maatregelen die sinds 16 maart ingingen worden verlengd tot en met 28 april. In het geval van de scholen is dit tot en met de meivakantie. 

Dit is besloten omdat als we nu niet door zouden gaan met de maatregelen te veel mensen tegelijk ziek worden. Dan kunnen we de ouderen, de kwetsbaren en de gezondheidszorg niet langer beschermen. Daarom moeten we nu absoluut de maatregelen nog volhouden. 

1. In dit plaatje zie je dat toen er nog geen maatregelen waren, dat het aantal mensen die worden besmet snel groeit.
2. Nu we de maatregelen volgen worden er nog wel mensen besmet, maar niet zoveel als toen er nog geen maatregelen waren. 
3. Als we dit nog volhouden wordt op een gegeven moment het aantal besmettingen steeds minder. 

 

Hier is nog een keer een overzicht van de maatregelen tot en met 28 april, of voor de scholen tot en met de meivakantie:

 

 

Op de website van de Rijksoverheid worden veel vragen beantwoord:

Veelgestelde vragen over de aanpak in Nederland

Veelgestelde vragen over afstand houden

Veelgestelde vragen per onderwerp

 

De website Steffie heeft een video gemaakt over het virus en de maatregelen, die voor (jonge) kinderen makkelijk te begrijpen is: Steffie vertelt over het Coronavirus

 

Vertaald - Translated - ترجم - tercüme - przetłumaczone

 

Wij wensen iedereen heel veel succes toe komende tijd met het volhouden van de regels! ♥

 

 

Update 31 maart 17:00 

De scholen missen jullie, en jullie hun. Een collage van lieve foto's:

Zo lang zonder je fijne juf of meester, dat is voor de kinderen toch wel wennen. En ook de juffen en meesters moeten er aan wennen. 

Gelukkig zijn jullie allemaal heel creatief in het laten zien hoe je elkaar mist, en hoe jullie aan elkaar denken. Hier is een mooie collage van de prachtige acties van iedereen:

 

 

Er zijn ook heel veel mooie videoboodschappen van de juffen en meesters voor jullie. Die vinden jullie op de facebookpagina's:

Facebook Wijzer in Opvang en Onderwijs

Facebook UN1EK in Onderwijs en Opvang

 

 

Update 31 maart 14:00

Hoe doen onze vloggers het allemaal nu?

Het is niet altijd makkelijk, je kinderen aan hun huiswerk krijgen. Soms gaat het heel goed, soms gaat het niet zo goed. En dat is allemaal oké. Bij iedereen gaat het anders, en alle kinderen gaan er anders mee om. 

Hoe gaan onze vloggers er mee om? Hoe pakken de ouders het samen aan? En hoe vinden de kinderen het? 

Onze vloggers geven jullie een inkijkje in hoe zij het nu doen. Een feest van herkenning! 

Vlog Eli - Thuisscholing

Vlog van Martine - Thuis lesgeven

Vlog van Moniek - Een schema voor thuis

 

 

Update 31 maart 08:45

Begin de dag met een dansje, begin de dag met een lach! 

Sinds dit weekend is de zomertijd weer in gegaan. Dat voelt toch als een uur korter slapen 's ochtend. Net wat meer moeite met opstaan en je wakker voelen. Kinderen moeten hier ook altijd even aan wennen. 

Om de dag toch wat energieker te beginnen hebben veel ouders een oud bekend programma opnieuw ontdekt:

Nederland in Beweging - elke ochtend op de televisie om 09.15 op Nederland 2. 

Begin de dag lekker samen met je kind of kinderen bewegend voor de televisie --> voor iedereen leuker dan verwacht!

 

Mocht je dit programma niet zo leuk vinden maar wel de dag willen beginnen met beweging;

Vlaardingen in Beweging heeft ook weer nieuwe beweegvideo's voor jullie. 

 

 

Update 30 maart 12:00

Week drie van het thuis werken, samen met de kinderen. Nieuwe inspiratie en moed nodig? 

De nieuwe week is van start. Week drie van het thuis werken en de gedeeltelijk gesloten scholen. Misschien heb je je draai hier al helemaal in gevonden. Misschien zie je wel op tegen weer een nieuwe week. Er zijn heel veel tips overal te vinden, maar je kan daardoor het overzicht kwijt raken.

Wij hebben er drie uit gekozen voor je. Deze kunnen je helpen voor een nieuw plan van aanpak voor komende week.

Vergeet niet dat het niet erg is als het af en toe even niet goed lukt met het thuis werken en de thuis scholing. Het belangrijkste voor je kind is dat hij/zij zich veilig en goed voelt, dat er rust is in huis. Je kan het altijd de volgende dag weer oppakken. Nieuwe dag, nieuwe kansen! 

 

Blog Orthopedagoog van het CJG - Thuiswerken met je kind

Deskundigen over Thuiswerken 

Video structuur en rust voor jou en je kind - Mandy van stichting Aanzet

 

Mocht het even niet gaan, of in de planning staat dat de kinderen even televisie mogen kijken. Op ZAPP tv (Nederland 3) worden elke dag goede kinderfilms uitgezonden en programma's waar je kind wat van leert. 

Programma ZAPP tv

 

 

Update 28 maart 16:45

Weer nieuwe video's voor eind van de middag en morgen! 

Misschien ben je vanochtend of vanmiddag eventjes buiten geweest, misschien was dat niet mogelijk. Ook binnen zijn er gelukkig genoeg leuke dingen te doen. Bijvoorbeeld de beweegactiviteiten van Vlaardingen in Beweging, ze hebben voor jullie weer nieuwe video's! 

Push - Up Challenge

Boter, Kaas en Eieren

Handstand 

 

 Heb je genoeg bewogen vandaag? Hier zijn ook twee video's van Mandy die voor stichting Aanzet werkt. 

Wat kan thuis doen samen met mijn kind? Deel 1

Wat kan ik thuis doen samen met mijn kind? Deel 2

Nawal Al-Baz heeft ook een belangrijke boodschap voor jullie. Stichting Aanzet staat namelijk ook in deze tijden voor jullie klaar. Nawal legt in deze video hoe de consulenten als nog kunnen helpen, en waarmee ze allemaal kunnen helpen. 

Video Nawal Al-Baz over wat stichting Aanzet voor jou kan doen

 

 

Update 27 maart 19:00

Het weekend is er weer, wat zijn nou alle regels voor dingen buiten het huis doen? 

Na vorig weekend zijn er weer nieuwe regels bijgekomen om naar buiten te gaan. De belangrijkste regels waren al:

- Ga niet naar buiten als je neusverkoudheid hebt, hoest, of koorts hebt. 

- Houd 1,5 meter afstand. Ook kinderen moeten zo goed mogelijk afstand houden. 

- Ga niet naar parken of speeltuinen die heel druk zijn. 

Deze regels gelden nog steeds. Er zijn wel een paar regels bijgekomen:

- Als één iemand in het gezin koorts heeft, dan moet de rest van het gezin ook zo veel mogelijk binnen blijven. Wil je toch even met je kind naar buiten, ga alleen als je zelf geen klachten hebt. En zorg dat je niet dichter bij andere mensen komt dan 1,5 meter. Je kind ook niet. 

- Als op plekken meer dan 2 mensen bij elkaar komen, dan mag de gemeente de mensen vertellen uit elkaar te gaan. Geplande bijeenkomsten van meer dan twee mensen mogen niet meer buitenshuis. Binnen mag je maximaal drie mensen uitnodigen, en alleen als je 1,5 meter afstand houdt. 

- Als speeltuinen, parken, bossen en andere openbare plekken heel druk worden dit weekend, dan mag de gemeente deze plek sluiten. Als het gesloten is dan mag je er dus niet zijn. De gemeente mag hier op handhaven. Let dus goed op of de openbare plek waar je bent ook echt nog open is. 

 

Zie een overzicht, en de laatste nieuwsberichten hierover, op de website van de gemeente Vlaardingen. 

Alle maatregelen op een rijtje. 

 

 

 Update 27 maart 10:15

Geldzorgen in tijden van Corona - wat is de goede informatie?

De Corona maatregelen hebben veel invloed op gezinnen. Het vraagt heel veel van ouders, het thuis zitten met je kinderen. Het kan ook invloed hebben op hoeveel geld je nog binnen krijgt. Misschien kan je nu minder geld verdienen dan voor de Corona tijd. Dat kan leiden tot extra zorgen in deze vervelende tijd. Het is belangrijk om de goede informatie te lezen en vinden als je in deze situatie zit. Misschien kan je hulp krijgen hiermee. Misschien zijn er goede tips te vinden. 

Het NIBUD is dé landelijke organisatie die de goede informatie geeft over geld zaken aan mensen, ook aan gezinnen. 

Zij hebben nu een speciale geldkrant gemaakt met belangrijke informatie voor geld vragen in deze tijd. Klik hier

Op hun website is veel informatie te vinden over geld zaken, voor jou, voor je gezin en voor kinderen. 

Ook kan je deze tijd thuis met je kinderen gebruiken om hen te leren hoe je met geld om moet gaan. Klik hier voor uitleg. 

In Vlaardingen kan je - normaal gesproken - terecht bij de Formulierenbrigade. Die helpen jou met het invullen van formulieren en doen van aanvragen voor hulp met je geld zaken. LET OP: De formulierenbrigade is nu gesloten. Je kan alleen in geval van nood bellen met hun telefoonnummer. Vind hier hun website. 

Wij maakten eerder een filmpje over hoe de formulierenbrigade jou kan helpen. LET OP: zij kunnen nu alleen in geval van nood telefonsich helpen. Je kan na de Corona crisis weer terecht bij hun loket, nu is dat loket gesloten. 

 

 

Update 26 maart 19:00

Landelijk en in Vlaardingen - er wordt hard gewerkt aan video's voor iedereen

Overal wordt er hard gewerkt om mensen een hart onder de riem te steken. Hoe gaan we nu met zijn allen samen verder? Samen ondanks dat we elkaar niet of minder kunnen zien? Er zijn weer twee nieuwe video's die hier op in gaan. Een video van de nieuwste landelijke campagne, en een nieuwe video van Mandy van Stichting Aanzet. Mandy legt uit hoe je het thuis zo rustig mogelijk houdt. 

Video landelijke campagne

Video Mandy Stichting Aanzet

 

 

Vertaald - Translated - ترجم - tercüme - przetłumaczone 

Vind hier de landelijke maatregelen / national measures  / التدابير الوطنية / ulusal önlemler / środki krajowe

English 1

English 2

عربي 1

عربي 2

Turecki 1

Turecki 2

Polski 1

Polski 2 

 

 

Update 25 maart 19:00

Wat zijn de Corona maatregelen in Vlaardingen?

Vandaag stond in het Groot Vlaardingen een groot overzicht met alle Corona maatregelen in Vlaardingen. Belangrijk om te weten wanneer je hulp nodig hebt van de wijkteams bijvoorbeeld. Ook staat in het overzicht het actuele nieuws in Vlaardingen over Corona, en kan je vinden hoe je andere mensen kan helpen. 

Corona Nieuws Overzicht voor Vlaardingen 

 

 

Update 25 maart 16:00

Nieuwe films op de website: voor nu en voor later! 

Mandy van Stichting Aanzet heeft speciaal voor jullie twee video's opgenomen. Boordevol met goede ideëen over het thuis zijn samen met je kind. Laat je inspireren om ook de komende tijd een vrolijke draai te geven aan deze tijd thuis. Want zwaar kan het zeker zijn..., dat snappen we! (Je bent van ons gewend dat we de video's ondertitelen in 5 talen. Dit volgt zo snel mogelijk, excuses voor het ongemak.)

Wat kan ik thuis doen samen met mijn kind (1)

Wat kan ik thuis doen samen met mijn kind (2)

 

 

 Update 25 maart 11:00 

Zie hier het overzicht van Vraag en Antwoord van de Vlaardingse organisaties voor jou en je kind. 

Onze partners; CJG, SIKO, UN1EK, Wijzer, Komkids, de Bibliotheek en Stichting Aanzet doen er alles aan om jou en je kinderen zo goed mogelijk te voorzien van informatie, ondersteuning en antwoord op je vragen. Zij krijgen dagelijks veel vragen van ouders binnen. Ze hebben een lijst gemaakt met de meest gestelde vragen en antwoorden. 

Vraag en antwoord - Bibliotheek

Vraag en antwoord - UN1EK - Opvang

Vraag en antwoord - UN1EK - Compensatie eigen bijdrage

Vraag en antwoord - Wijzer

Vraag en antwoord - Stichting Aanzet

Vraag en antwoord - KomKids 

Vraag en antwoord - Centrum Jeugd en Gezin

 

 

Update 24 maart 18:00

Stichting Leergeld helpt kinderen van basisonderwijs.

Om digitaal thuisonderwijs te volgen is een laptop nodig. Niet iedereen heeft die. Stichting leergeld biedt nu ook computers of laptops voor kinderen uit het basisonderwijs. Ouders die een laptop voor hun kind op het basisonderwijs willen aanvragen kunnen die via hun school doen. Stichting Leergeld levert de laptops aan de basisscholen en deze verspreiden ze onder kinderen die thuis niet over een laptop beschikken. 

Bron: Gemeente Vlaardingen

 

 

Update 24 maart 14:00

Het centrum Jeugd en Gezin - Belangrijk Nieuws en Informatie

Het centrum Jeugd en Gezin ken je van de afspraken om de ontwikkeling van je kind in de gaten houden, vanaf de zwangerschap tot 18 jaar. Zij verzorgen de oor- en oogtests, vaccinaties en meten en wegen je kind. Door het Coronavirus hebben zij een aangepaste dienstverlening. Zie hier de links voor de aanpassingen:

Tijdelijk geen gehoortest bij pasgeborene.

Heb je een afspraak? Hou je aan deze Corona maatregelen

Zij geven ook tips hoe je deze tijd met je kind thuis het beste door kan komen, en antwoord op de meest gestelde vragen:

Zo kom je de weken thuis door met je kind

Antwoord op de meest gestelde vragen

 

Update 24 maart 08:30

Persconferentie ministers: nieuwe regels. Wat betekent dat?

Gisteravond gaven premier Rutte, de minister van Jusititie en Veiligheid, de minister van Gezondheidszorg en de minister van Medische zorg een toespraak aan alle Nederlanders.

In deze toespraak hebben ze vooral verteld dat ze heel blij zijn met de mensen die zich afgelopen weekend wél aan de regel hebben gehouden om 1,5 meter afstand te houden. Ze hebben ook verteld dat helaas ook mensen zich niet aan deze regel hebben gehouden. Daarom zijn er nieuwe en aangepaste regels, en kan de gemeente Vlaardingen toezicht houden en optreden als mensen zich hier niet aan houden. 

Hou 1,5 meter afstand

 

Dit zijn de nieuwe regels

Nieuwe regels in Nederland

 

 Hoe lang durende regels

 

Wat is voor jou belangrijk om te weten:

--> Jonge kinderen (tot 12 jaar) mogen nog wel buiten spelen. Het RIVM zegt dat dit geen gevaar voor de gezondheid oplevert maar niet in groepen. Ouders moeten 1,5 meter afstand houden, altijd. Kinderen moeten ook zo goed mogelijk die 1,5 meter afstand houden. 

--> Dat de scholen alleen voor sommige kinderen open zijn tot 6 april blijft voor nu hetzelfde. Daar is voor nu nog niks aan veranderd. 

 

Er zijn ook nieuwe regels voor parken, stranden, winkels en natuurplekken. Om die regels te lezen zie de volgende links:

Om alle nieuwe regels nog eens terug te lezen, klik hier 

Vraag en Antwoord - website Rijksoverheid

Vraag en antwoord - Gemeente Vlaardingen

 

 

Update 23 maart 15:15

KomKids mist jullie! Kinder Bingo voor alle leeftijden en techniek knutselen. 

Nu er maar heel weinig kinderen op de KomKids locaties zijn missen ze jullie! Ze hebben daarom wekelijks een lijst met leuke tips en ideeën voor thuis. Weer veel nieuwe en creatieve ideeën vergeleken met wat wij eerder hebben gepost. Zo hebben ze voor alle leeftijden een kinderbingo gemaakt, en zijn er leuke techniek knutselwerken te maken. Genoeg te doen! Veel plezier. 

Techniek knutselen en meer

Activiteiten bingo 2-4 jaar

Activiteiten bingo 4-8 jaar

Activeiten bingo 8-12 jaar 

 

 

Update 23 maart 09:30

Mamacafé goes live! 

Stichting Mamacafé Vlaardingen, Schiedam en Maassluis is een ontmoetingsplek voor (toekomstige) ouders, opa's en oma's, oppas en andere geïnteresseerden om ervaringen uit te wisselen, ideeën op te doen, voor vragen over borstvoedingen en kolven en inspirerende workshops te volgen. Normaal gesproken vindt het mamacafé elke woensdagochtend plaats, om en om in Vlaardingen of Maassluis en 1x per maand in Schiedam. 

Op locatie afspreken is nu natuurlijk niet mogelijk. Daarom gaat het Mamacafe live in een groepsvideo chat! Toch even bijkletsen in deze onzekere tijden en natuurlijk leuke speel-en leertips uitwisselen met elkaar. Op woensdag 25 maart om 10:00. 

Laat op hun Facebook een berichtje achter - dan voegen ze je toe aan het videogesprek. 

 

 

Update 22 maart 13:30

Te druk in het park en in de speeltuin? We hebben nieuwe beweegvideo's op de site geplaatst!

Er zijn veel berichten dat het té druk is in de speeltuinen en parken. Toch wil je kind zijn of haar energie kwijt. En jij misschien ook? Doe samen de nieuwe beweegoefeningen van Vlaardingen in Beweging die op onze website staan. Of is een keer wat anders: kinderyoga! 

 

Kickbocksen - Vlaardingen in beweging 

Jongleren - Vlaardingen in beweging

Kinderyoga 

 

 

Update 22 maart 10:00

Alle tijd, tijd voor een boekje. Laat je inspireren om voor te lezen: 

We kunnen minder afspreken, de parken en speeltuinen zijn eigenlijk te vol om naar toe te gaan, wat dan? 

Kinderen vinden het heerlijk om voorgelezen te worden. Het is heel goed voor hun taalontwikkeling. Het maakt niet uit in welke taal je voorleest en je hoeft niet eens het verhaal te volgen. Je kan ook praten over de plaatjes, dingen aanwijzen, uitleggen. Het is ook nog eens heel goed voor de band tussen jou en je kind. Hier een aantal video's en tips voor het voorlezen. Je kan namelijk niet vroeg genoeg beginnen!

Voorlezen met je baby, hoe doe je dat? 

Waarom is voorlezen belangrijk? 

De online bibliotheek - luisterboeken en e-books

Voorleeshoek - de leukste verhalen voorgelezen

 

 

Update 21 maart 20:15

De wijkteams en Minters blijven ondanks Corona wel zo goed mogelijk bereikbaar. Hoe? 

Veel zorgorganisaties moeten met de nieuwe regels van de Nederlandse overheid als nog zo goed mogelijk hun werk doen. Dat is een hele uitdaging. Ook de Wijkteams en Minters hebben moeten veranderen hoe zij werken. Zij staan er voor dat ze nog steeds zo goed mogelijk iedereen kunnen helpen. Hoe ze dat doen vind je hier

Als je vragen hebt over het Coronavirus dan kan je bellen naar het nummer van het RIVM: 0800-1351. Dit kan elke dag tussen 08:00 's ochtends en 22.00 's avonds. 

Als je in quarantaine of in thuisisolatie zit en je maakt je zorgen, of je hebt behoefte aan een luisterend oor. Dan kan je bellen naar het Rode Kruis: 070-4455 888. Dit kan maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 21:00 en zaterdag van 10:00 tot 14:00. 

Als je kind zich zorgen maakt of behoefte heeft aan een luisterend oor, of om een andere reden even met iemand anders wil praten. Dan kan er gebeld worden naar de kindertelefoon: 0800 - 0432, of worden gechat via hun website. Dit kan elke dag van 11:00 tot 21:00.
LET OP: Het is nu heel erg druk bij de kindertelefoon. Het kan wat langer duren voor je iemand aan de telefoon of aan de chat krijgt. Blijf proberen. 

 

 

Update 21 maart 14:00

Lekker bewegen samen met je kind - thuis of in de tuin. 

Niet iedereen kan nu het huis of de tuin uit. Als je in quarantaine zit, kwetsbaar bent, of klachten hebt (verkouden, hoesten, koorts), dan kan je niet naar de speeltuin of het park. Maar je kan wel nog bewegen; binnen of in de tuin! 

Vlaardingen in Beweging post elke dag video's over hoe je kunt bewegen en met speeltips. Hun beweegvideo's staan nu ook op onze website! Er volgen er nog meer; dus hou deze webste in de gaten. 

Samen dansen

Beweegoefeningen in de huiskamer

 

TIP: in de online Gymles van de Jenaplanschool Vlaardingen worden beweegtips uitgelegd aan kinderen door het huishouden te doen. Win- Win! 

 

Ook leuk: er staan veel beweeg en danslessen, zanglessen en andere activiteiten online. Bijvoorbeeld van kinderen voor kinderen en een superhelden dans! 

Zangles - Kinderen voor Kinderen

Wie kan het best liedjes uitbeelden? 

Dansles - Kinderen voor Kinderen

Superhelden dans

 

 Update 21 maart 10:45

Uitleg over zo min mogelijk sociaal contact, afstand houden en antwoord op andere belangrijke vragen. 

Het is lekker weer, eindelijk weekend. Gister postte we een update over buitenspelen en wat de regels zijn om je dan aan te houden als ouder en als kind.

Waarom zijn die regels zo belangrijk? Moet je je daar écht strikt aan houden?
Er is een hele duidelijke video over waarom zo min mogelijk sociaal contact en afstand houden tot elkaar heel belangrijk is. Dit filmpje van de NOS legt heel goed uit waarom het veel effect heeft als ook jij je aan de regels houdt. Fijn om uitgelegd te hebben, dan is het makkelijker om je aan de regels te houden. Je weet dan waar je het voor doet. 

De website van het RIVM heeft een duidelijk overzicht met alle meest gestelde vragen. Zoals: Wat moet ik doen als ik denk dat ik Corona heb? Moet ik een mondkapje dragen? en nog veel meer vragen worden beantwoord. Vraag en antwoord -RIVM

Kinderen hebben ook veel vragen.
Sommige kinderen maken zich zorgen en willen meer weten. Het jeugdjournaal heeft goede video's voor kinderen over het coronavirus. 

 

 Update 20 maart 21.30

Buitenspelen: hoe zit het nou?

Het is weekend en de eerste week van thuisscholing zit er op. Tijd om even te ontspannen, lekker energie kwijt te kunnen en misschien wat afleiding te vinden. Het wordt zonnig weer wat het fijn maakt om lekker naar buiten te gaan. 

Maar hoe zit het nou met kinderen die buiten spelen? Wat mag wel? Wat is niet de bedoeling in de corona omstandigheden?

Ook gemeente Vlaardingen houdt zich aan de adviezen van het RIVM als het gaat om buitenspelen. Buitenspelen mag, ook in speeltuinen en in parken, maar er zijn wel een paar regels waar iedereen zich aan moet houden:

  • Als je naar een speeltuin of naar een park gaat: zorg dat je afstand houdt tot de andere mensen (1,5 meter). Als het druk is, ga dan niet de speeltuin in. Ook kinderen moeten zo veel mogelijk afstand houden van elkaar. 

  • Als jij als ouder, of als je kind, zich niet lekker voelt, verkouden is, hoest, of zelfs koorts heeft. Blijf dan binnen! 

  • Alle sportvelden in Vlaardingen zijn gesloten. Het is niet toegestaan om hier buiten te spelen. LET OP: de gemeente gaat hier extra op controleren. 

  • Zorg dat jullie je handen wassen. Vóór dat je naar buiten gaat en metéén als je weer binnenkomt (voor dat je andere dingen aanraakt!). Tips en leuke filmpjes voor het handen wassen zie je als je naar beneden scrolt. 

Als je je aan deze regels houdt, dan kan je lekker van het zonnetje gaan genieten dit weekend! 

Voor tips om buiten te spelen: hou onze website en Facebook in de gaten! Wij delen dit weekend video's met buitenspeeltips van Vlaardingen in Beweging. Stay tuned! 

 

 

 Update 20 maart 14:00

Bericht van de Burgemeester voor alle kinderen in Vlaardingen

De burgemeester van Vlaardingen, Bas Eenhoorn, heeft voor alle kinderen een belangrijke video boodschap gemaakt. 

In deze boodschap vertelt hij drie dingen aan de kinderen:

1. Als je gaat buitenspelen; doe dit niet in grote groepjes en hou een beetje afstand. 

2. Probeer zo veel mogelijk je huiswerk bij te houden. 

3. Zorg goed voor je papa en mama. Die moeten thuis werken of ergens anders, en die kunnen nu jullie hulp heel goed gebruiken. 

De burgemeester wenst alle kinderen van Vlaardingen hier veel succes mee, en vraagt om goed op jezelf te passen. 

Bekijk hier de video van de burgemeester. 

 

 

Update 20 maart 08:25

Handen wassen - maak het begrijpelijker en leuker voor je kind. 

Voor kinderen kan het lastig zijn om te begrijpen waarom het zo belangrijk is om handen te wassen. Of ze vinden het helemaal niet leuk om te doen. Deze twee video's kunnen hier goed bij helpen:

Leg je kind uit waarom je handen moet wassen

Kinderliedje: zingende uitleg hoe je je handen moet wassen

 

Update 19 maart 19:45

Wat wil je weten? Waar loop je tegen aan? Waar maak je je zorgen om?

We zijn ondertussen op dag 4 beland van de maatregel dat de meeste kinderen thuis zitten. Wij willen jullie graag, samen met onze partners, zo goed mogelijk door deze uitdaging heen helpen.

Daar hebben we jullie uiteraard bij nodig. Wij zijn bezig met het maken van ondersteunende video's, zoals je van ons gewend bent op deze website. Wij willen natuurlijk dat de informatie in de video's jullie zo goed mogelijk helpt.

Help jezelf door ons te laten weten waar je een video over zou willen hebben? Je kan dit mailen naar opgroeieninvlaardingen@gmail.com 

We kunnen natuurlijk niet beloven dat we overal een video van kunnen maken. Wij halen een paar onderwerpen er uit die heel vaak worden genoemd. De andere onderwerpen proberen we informatie op een andere manier over te geven, of je naar één van de partners van de website te verwijzen. 

 

Update 19 maart 12:00

Informatiekaart en hoe zit het met risico's voor kinderen en zuigelingen? 

Pharos is een landelijke organisatie die zich bezig houdt met gezondheidsverschillen. Zij proberen alle informatie over gezondheid voor iedereen zo begrijpelijk mogelijk te maken. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld geen zin om altijd veel tekst te lezen. Daarom hebben zij een duidelijke informatie kaart gemaakt, zonder heel veel tekst. 

Deze informatiekaart is ook beschikbaar in: Engels, Turks, Arabisch, Tigrinya.

Informatiekaart Coronavirus

Ook hebben zij goede informatie over de risico's voor kinderen en zuigelingen

Risico's kinderen en zuigelingen

 

Update 18 maart 22:00

Blijf in beweging en ga lekker naar buiten!

Wil je even lekker bewegen en naar buiten met je kind? Kijk hier voor tips!

  • Op de website van Vlaardingen in Beweging vind je leuke spelletjes voor binnen en buiten! Klik hier. 
  • Kijk hoe onze vlogger Monik met haar kinderen in de speeltuin speelt. Klik hier.
  • En heb je het filmpje over het Klauterwoud in Vlaardingen al gezien? Klik hier.

 

Update 18 maart 19:00

Zoveel tips voor thuis zijn met de kinderen! Hier een overzicht van een aantal goede sites. 

Het is een flinke uitdaging. Hele dagen thuis zijn met de kinderen, soms ook nog thuis moeten werken. Hoe dan?
Gelukkig worden we geholpen door veel sites die tips delen voor deze situatie. Wij hebben er alvast een aantal voor je verzameld, dan hoef je niet veel te zoeken. 

Tips van GZ en kinderpsycholoog Elles te Brake

Kinderen vermaken - 101 tips binnen en buitenshuis

Online bibliotheek: luisterboeken en e-books

Zo kom je komende weken thuis door met je kind

Voorleeshoek - De leukste verhalen voorgelezen

Het thuis zitten: korter kunnen we het niet maken, wel leuker en makkelijker! 

Laten we elkaar ook tips geven en inspireren! Heb je een van onze tips geprobeerd? Of heb je zelf leuke ideeën voor andere ouders? Deel ze op je eigen facebookpagina en/of instagram en tag #opgroeieninvlaardingen. 

Zo kunnen we elkaar helpen om het zo fijn mogelijk te maken voor alle ouders en kinderen.  

Veel plezier! 

 

Update 18 maart 16:45

 Ik heb een klein inkomen en mijn kind moet online huiswerk maken

De scholen zijn dicht en jouw kind heeft huiswerk gekregen van de juf of meester. Soms is dat huiswerk op papier, maar soms ook op de laptop of tablet. 

Heb je geen laptop of tablet thuis?
En heb je weinig geld om er een te kopen?

Dan kan je hulp krijgen. Vraag het aan de school van je kind, hoe zij kunnen helpen. Of kijk op de website van Samen voor alle Kinderen. 

 

Update 18 maart 14:15

De nieuwste informatie voor jou als ouder

Wil je weten waar je de nieuwste informatie kan vinden over de school of kinderopvang van jouw kind? En wat doet de bibliotheek in Vlaardingen nu alle bibliotheken dicht zijn? En gaat de afspraak bij het Centrum voor Jeugd en Gezin wel door? Kijk hieronder voor alle nieuwe informatie voor jou als ouder in Vlaardingen. 

Scholen en kinderopvang

Andere organisaties 

 

Update 17 maart

Heeft jouw kind vragen over het Corona-virus? Kijk gezellig samen naar de uitzending van het Jeugdjournaal!
Wil je je kind leren waarom handen wassen belangrijk is? Bekijk dan samen dit filmpje!

Meer informatie?

Wil je meer informatie over jouw afspraak bij de Gemeente? Klik hier.
Wil je meer informatie over jouw afspraak bij het Centrum voor Jeugd en Gezin? Kijk hier.
Wil je meer informatie over de situatie in onze regio? Kijk dan hier

Heb je vragen over het Corona-virus? Bel met het RIVM 0800-1351. Dagelijks bereikbaar van 08.00 tot 20.00 uur